SUA: Preşedintele Camerei Reprezentanţilor subliniază importanţa NATO în timpul unei vizite în Estonia

Republicanul Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a declarat că sprijinul Statelor Unite pentru NATO este “clar şi răspicat” în timpul unei întâlniri în Tallinn cu diverşi oficiali estonieni.
Republicanul Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA.
Republicanul Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA. (Getty Images)

Paul Ryan, cea mai puternică persoană în Camera Reprezentanţilor şi un aliat al preşedintelui american Donald Trump, a declarat sâmbătă: “Considerăm că alianţa NATO este extrem de importantă şi esenţială”.

“Sprijinul nostru pentru NATO este clar şi răspicat”, a precizat el după întâlnirea cu premierul estonian Juri Ratas.

În timpul campaniei prezidenţiale şi după ce a fost ales preşedinte, Trump a criticat deseori alianţa vestică NATO, numind-o la un moment dat ca fiind “învechită”. Însă ulterior, preşedintele american a declarat că viziunea sa în privinţa NATO s-a schimbat şi că nu o mai consideră “învechită”.

NATO are aproximativ 4.000 soldaţi staţionaţi în Polonia şi în statele baltice Lituania, Letonia şi Estonia.

Soldaţii au fost trimişi în regiune pentru a linişti aliaţii americani după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucrainana Crimeea şi a decis să îi sprijine pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Ratas a exprimat importanţa prezenţei SUA în regiune, susţinând că “angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea europeană şi faţă de NATO este crucial”.

De asemenea, Ryan a discutat despre o investigaţie a Congresului cu privire la presupusa interferenţă rusească cu alegerile prezidenţiale de anul trecut din SUA.

El a adăugat că un motiv al anchetei este acela de a “preveni să se întâmple acelaşi lucru” împotriva aliaţilor SUA din NATO şi din afara alianţei.

Ryan conduce o delegaţie formată din membri ai Congresului SUA ce fac un turneu în Marea Britanie, Norvegia, Polonia şi Estonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe