SUA: Preşedintele Joe Biden a creat o comisie consacrată reformei Curţii Supreme

Joe Biden
Joe Biden (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP via Getty Images)

Preşedintele american Joe Biden a creat vineri o comisie de experţi privind o reformă a Curţii Supreme a SUA, una dintre instituţiile cele mai puternice din ţară, dar a cărei funcţionare face obiectul criticilor constante.

Joe Biden urmează să semneze un decret prin care este creată oficial această comisie, care va avea la dispoziţie 180 de zile pentru a-şi prezenta concluziile şi propunerile, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Biden, ca de altfel întregul Partid Democrat a anunţat că are intenţia de a suplimenta numărul de judecători ai Curţii Supreme, care acum este formată dintr-o majoritate (6-3) de judecători conservatori. Iniţiativa este una dintre cele mai controversate în SUA, deoarece, echivalează cu vicierea procesului de numire a judecătorilor care decid cele mai sensibile dosare în sistemul de Justiţie al SUA.

Potrivit preşedinţiei americane, noua comisie alcătuită din experţi democraţi şi republicani se va concentra pe aspectele cele mai sensibile ale unei eventuale reforme a Curţii Supreme: durata mandatului membrilor ei, numărul lor, maniera în care instituţia selectează dosarele asupra cărora se pronunţă, regulile şi practicile sale.

„Această iniţiativă se înscrie în promisiunea administraţiei de a studia foarte atent măsuri pentru ameliorarea justiţiei federale”, a declarat Casa Albă.

Curtea Supremă a SUA, care se pronunţă asupra unor subiecte precum accesul la avort sau drepturile minorităţilor sexuale, are nouă magistraţi numiţi pe viaţă. Ei sunt desemnaţi de către preşedintele SUA şi trebuie să fie confirmaţi de Senat.

Curtea include în prezent şase judecători conservatori, dintre care trei au fost desemnaţi de fostul preşedinte republican Donald Trump.

În cursul campaniei prezidenţiale, candidaţii la alegerile primare democrate, printre care actualul secretar al transporturilor Pete Buttigieg, evocaseră posibilitatea de creştere a numărului de judecători din Curtea Supremă, un obiectiv esenţial al democraţilor progresişti.

Comisia creată de Joe Biden va fi co-prezidată de Bob Bauer şi Cristina Rodriguez, doi eminenţi profesori de drept. Bauer l-a consiliat pe Joe Biden în timpul campaniei prezidenţiale.