SUA: proteste în mai multe oraşe, pe fondul unor incidente în care poliţia a împuşcat bărbaţi de culoare

Proteste în SUA, pe fondul incidentului Daunte Wright
Proteste în SUA, pe fondul incidentului Daunte Wright (Nathan Howard / Getty Images)

Într-o serie de oraşe importante din SUA au avut loc manifestaţii, unele dintre ele devenind revolte, în urma mai multor împuşcături mortale ale poliţiei.

În Brooklyn Center, unde Daunte Wright, în vârstă de 20 de ani, a fost împuşcat mortal în 11 aprilie după ce a rezistat arestării, un marş paşnic a devenit violent după ce agitatorii au început să încerce să dărâme gardurile din jurul unei secţii de poliţie şi să arunce cu proiectile către poliţişti.

Protestatarii, care purtau echipament de hochei, măşti de gaz şi aparate de respirat, înarmaţi cu bâte de baseball, au trecut printr-o breşă în gardul exterior, declanşând acţiuni din partea forţelor de ordine care au dispersat mulţimea.

Peste 100 de persoane au fost luate în custodie.

Protestatari din Portland au spart geamuri la diverse companii, inclusiv Nordstrom şi Nike, şi au incendiat un magazin Apple, după ce poliţia a împuşcat mortal un bărbat într-un parc din apropiere.

Patru persoane au fost arestate, dar una a fost eliberată rapid. Pompierii au stins incendiile, iar amploarea pagubelor nu este clară.

„Nimeni nu are dreptul să spargă geamurile, să dea foc sau să atace poliţiştii. Dacă alegeţi să participaţi la acest tip de activitate criminală, vă puteţi aştepta să fiţi arestaţi şi urmăriţi penal”, a spus Chris Davis, şeful adjunct al poliţiei din Portland, într-o declaraţie.

„Distrugerile din această seară nu au nicio legătură cu activitatea importantă de justiţie rasială şi reconciliere de care au nevoie comunitatea şi naţiunea noastră în acest moment critic al istoriei”.

O mulţime formată din 250 până la 300 de manifestanţi au agresat atât un membru al comunităţii, cât şi un poliţist, au spart geamurile, au vopsit clădiri cu spray şi au incendiat o maşină în Oakland, California, au declarat oficialii locali.

Demonstranţii protestau faţă de împuşcarea lui Wright, precum şi de un alt incident recent din California cazul lui Tyrell Wilson.

Kim Potter, fostul poliţist care a tras asupra lui Wright, a fost acuzat săptămâna aceasta de omucidere de gradul doi.

Andrew Hall, poliţistul care l-a împuşcat mortal pe Wilson când acesta a refuzat să arunce un cuţit pe care îl ţinea mână - în martie - a fost adus în faţa Justiţiei săptămâna aceasta de familia lui Wilson.

La Chicago, protestatarii s-au adunat vineri pentru a vorbi despre împuşcăturile de la Toledo.

Mulţimea de aproximativ 1.000 de persoane s-a ciocnit cu poliţiştii, care au ajuns să-i disperseze din Parcul Logan Square.

Proteste au avut loc şi în Raleigh, Carolina de Nord şi Washington.