SUA respinge cererea Rusiei de a opri expansiunea NATO: Tipic de manual, pentru a justifica o acţiune agresivă asupra Ucrainei

Anthony Blinken, noul secretar de stat al administraţiei Biden
Anthony Blinken, noul secretar de stat al administraţiei Biden (POOL AFP / GETTY IMAGES)

SUA şi NATO au respins, vineri, cererea Rusiei ca alianţa militară să oprească expansiunea spre est. Pe fondul tensiunilor din jurul Ucrainei, Rusia a înaintat către Bruxelles o serie de condiţii care să-i "garanteze securitatea", iar cerinţa a Rusiei este garanţia că Ucraina nu va adera la NATO.

„NATO nu a promis niciodată că nu va admite noi membri; nu putea să facă asta şi nu dorea”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken după o întâlnire virtuală a miniştrilor de Externe ai NATO ţinută vineri.

Secretarul general al NATO a făcut comentarii similare mai devreme în cursul zilei. „Nu vom face compromisuri cu privire la principiile de bază, inclusiv dreptul fiecărei naţiuni de a-şi decide propria cale, inclusiv aranjamentele de securitate din care doreşte să facă parte”, a spus el.

Oficialii americani şi ruşi urmează să se întâlnească la Geneva pe 10 ianuarie pentru a discuta despre Ucraina şi alte probleme, iar NATO va purta discuţii cu Moscova pe 12 ianuarie.

Blinken a acuzat Rusia că face solicitări nerezonabile pentru a sabota diplomaţia.

„Cu siguranţă, o parte din manualul [lui Putin] este de a publica o listă de cerinţe absolut de neacceptat ca bază a discuţiilor şi apoi de a pretinde că cealaltă parte nu se implică, pentru ca în final să folosească acest lucru ca justificare pentru o acţiune agresivă”, a spus Blinken.

Ucraina este un potenţial membru NATO din 2008 şi cooperează cu Alianţa în ceea ce priveşte exerciţiile militare. Ascensiunea Ucrainei în NATO nu a fost niciodată o preocupare când Viktor Ianukovici era preşedinte - din 2010 până în 2014.

De la căderea regimului Ianukovici în 2014 şi invadarea Crimeei, SUA au acordat Ucrainei peste 2 miliarde de dolari în ajutor militar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe