SUA ridică sancţiunile împotriva unor firme asociate cu miliardarul rus Deripaska

Miliardarul rus Oleg Deripaska.
Miliardarul rus Oleg Deripaska. (Getty Images)

Departamentul Trezoreriei americane a anunţat că a ridicat sancţiunile aplicate asupra a trei companii ruseşti care au legături cu miliardarul Oleg Deripaska, potrivit Deutsche Welle.

Sancţiunile au fost impuse în aprilie 2018 ca parte a acţiunilor de pedepsire a Rusiei pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, presupusa interferenţă cu alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi pentru sprijinul acordat guvernului Assad în războiul civil din Siria.

Într-o declaraţie dată publicităţii duminică, Trezoreria a precizat că va ridica sancţiunile asupra gigantului în aluminiu Rusal, asupra companiei En+ Group şi a companiei JSC EuroSibEnergo, deoarece acestea au redus în mod semnificativ acţiunile deţinute de Deripaska şi că magnatul nu mai exercită un control asupra companiilor.

“Această măsură asigură că majoritatea directorilor din comitetele de conducere ale En+ şi Rusal vor fi directori independenţi... care nu au legături de afaceri, profesionale sau de familie cu Deripaska”, a susţinut declaraţia.

Democraţii din Congresul SUA au eşuat să menţină restricţiile asupra acestor companii, unii dintre ei afirmând că mişcarea este nepotrivită în contextul anchetei desfăşurate asupra presupusei interferenţe ruseşti în alegerile prezidenţiale.

Mulţi politicieni şi-au exprimat îngrijorarea că Deripaska, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, încă menţine un control mult prea mare asupra celor trei companii. Sancţiunile aplicate personal împotriva lui Deripaska rămân în continuare în vigoare.

Oligarhul rus este de asemenea cunoscut pentru legăturile de afaceri pe care le-a avut cu fostul şef al campaniei preşedintelui Donald Trump, Paul Manafort, care a pledat vinovat în septembrie anul trecut pentru că a încercat să interfereze cu martori şi de conspirare împotriva Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe