SUA sancţionează un oficial chinez pentru crimele împotriva practicanţilor Falun Gong

Misterul se adânceşte: deşi Joe Biden este considerat un apropiat al Chinei, şeful unei agenţii locale însărcinate direct cu suprimarea mişcării spirituale a devenit primul oficial sancţionat de administraţia americană.
PUNERE ÎN SCENĂ a torturilor la care sunt supuşi aderenţii Falun Gong în China de către Partidul Comunist. Hong Kong, 2004
PUNERE ÎN SCENĂ a torturilor la care sunt supuşi aderenţii Falun Gong în China de către Partidul Comunist. Hong Kong, 2004 (MIKE CLARKE/AFP/Getty Images)

Departamentul de Stat a anunţat sancţiuni împotriva unui oficial al Partidului Comunist Chinez pentru implicarea sa în campania de persecuţie împotriva practicii spirituale Falun Gong.

Partidul Comunist Chinez a declanşat, în 1999, o campanie de reprimare prin violenţă, fără precedent, împotriva practicanţilor Falun Gong, după ce popularitatea mişcării - care are o ideologie opusă ateismului comunist şi promovează principiile Adevăr, Compasiune şi Toleranţă - a crescut masiv, numărul de practicanţi fiind de două ori mai mare decât cel al membrilor de Partid.

Citiți și 17 ani de crime. Zeci de milioane de victime. Povestea măcelului despre care Occidentul alege să vorbească doar în şoaptă

Sancţiunile impuse de Departamentul de Stat îi vor împiedica pe Yu Hui, fost director al agenţiei însărcinate exclusiv cu eradicarea practicanţilor Falun Gong în oraşul Chengdu, provincia Sichuan, să intre în Statele Unite. Pedeapsa se extinde şi asupra rudelor sale apropiate.

"Vom continua să luăm în considerare toate instrumentele adecvate pentru a promova răspunderea pentru cei responsabili de încălcări şi abuzuri ale drepturilor omului în China şi în alte părţi", a declarat secretarul american de stat Antony Blinken, în cadrul unui briefing de presă în timpul căruia a anunţat publicarea raportului anual al Departamentului privind libertatea de credinţă.

Raportul a citat arestări arbitrare, raiduri la domiciliu, discriminare socială şi recoltarea forţată a organelor practicanţilor Falun Gong.

Citiți și The Guardian: China recoltează într-adevăr organe cu forţa de la deţinuţi, hotărăşte un tribunal londonez

Blinken a spus că Yu a devenit ţintă a sancţiunilor SUA pentru implicarea sa în „încălcări grave ale drepturilor omului, şi anume reţinerea arbitrară a practicanţilor Falun Gong pentru credinţele lor spirituale”.

Organizaţia pe care Yu o conduce - cunoscută sub numele de Biroul 610 - este o agenţie extralegală înfiinţată cu puţin timp înainte de debutul persecuţiei, cu scopul exclusiv de a desfăşura campania brutală împotriva practicanţilor.

Organizaţia deţine o putere enormă în cadrul Partidului Comunist Chinez şi se bucură de puteri discreţionare pentru a desfăşura persecuţia. Yu a condus filiala Chengdu din 2016 până în februarie 2018.

Citiți și 8 martie? Violul în grup - arma preferată de tortură în lagărele Chinei comuniste

Disciplina spirituală Falun Gong este profund înrădăcinată în cultura chineză şi propune practicanţilor un standard moral înalt - să fie autentici, buni şi stăpâni pe sine - împreună cu un set de exerciţii meditative. După ce fondatorul său, dl. Li Hongzhi, a introdus prima dată practica în oraşul Changchun din nord-estul Chinei, în 1992, numărul practicanţilor Falun Gong a crescut uimitor, ajungând la 70 - 100 de milioane în 1996, conform estimărilor publicate de televiziunea naţională chineză.

Regimul comunist chinez, ameninţat de popularitatea practicii, a început o campanie de eradicare în iulie 1999 cu scopul de a distruge orice urmă a credinţei în China.

Sancţiunile Departamentului de Stat au fost anunţate cu o zi înainte de Ziua Mondială a Falun Dafa, care marchează aniversarea introducerii practicii spirituale în public, în urmă cu 29 de ani.

Yu este al doilea oficial chinez sancţionat de Washington pentru persecuţia practicanţilor Falun Gong. În decembrie 2020, administraţia Trump l-a sancţionat pe Huang Yuanxiong, şeful Poliţiei din provincia Fujian, pentru „încălcări deosebit de grave ale libertăţii religioase a practicanţilor Falun Gong”.

Decizia SUA „va trimite cu siguranţă un mesaj puternic în toată China, pe care lumea îl urmăreşte şi va avea consecinţe reale pentru persecutarea practicanţilor Falun Gong”, potrivit lui Erping Zhang, purtătorul de cuvânt al Centrului de Informaţii Falun Dafa din New York. „Pe măsură ce vestea se va răspândi în cadrul aparatului de securitate al [Partidului Comunist Chinez, n.r.], foarte probabil îi va face pe unii [ofiţeri, n.r.] să se gândească de două ori când comit abuzuri”, a spus el într-un comunicat.

Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte

Sam Brownback, fost ambasador al SUA pentru libertatea religioasă internaţională, a aplaudat evoluţia. "Cred că transmite un semnal foarte puternic Chinei", a declarat el pentru televiziunea NTD, asociată cu Epoch Times. „Trimite semnalul că nu îi vom lăsa să scape, dacă duc război împotriva credinţei”.

Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong, o organizaţie din SUA dedicată monitorizării drepturilor grupului, l-a numit pe Yu autor al campaniei şi a evidenţiat două cazuri de persecuţie care au avut loc sub supravegherea sa.

Liu Guiying, inginer senior la o importantă companie de telecomunicaţii de stat - China Electronics Technology Group - a fost condamnat la trei ani de închisoare în decembrie 2017 pentru credinţa sa, după ce a petrecut doi ani în detenţie fără proces.

Judecătorul dosarului i-a spus avocatului apărării în privat: „Sentinţa a fost aranjată în prealabil de către superiori şi nu am cum să fac ceva”.

Citiți și Miliardar chinez rupe omerta şi vorbeşte despre recoltarea forţată de organe a regimului comunist

Aflată în închisoare, lui Liu i s-a interzis să facă duş, să se spele pe dinţi sau să folosească hârtie igienică, a spus organizaţia.

Pan Xiaojiang, grefier la Curtea Populară Intermediară Nanchong din provincia Sichuan, a fost arestat în februarie 2017 pentru că a atârnat un banner public care îndemna la colectarea rapoartelor directe ale persecuţiei - potrivit Minghui, un site web creat de practicanţii Falun Gong din Statele Unite. Pan a fost condamnată la patru ani de închisoare.

Wu Chunlan, practicantă din oraşul Chengdu din sud-vestul Chinei, a fost anchetată de 21 de ori după arestarea sa din septembrie 2016. În trei luni, jumătate din corpul ei a paralizat, din cauza relelor tratamente primite in detenţie, conform Minghui.

Citiți și China avertizează companiile că trebuie să accepte comunismul. Libertatea de exprimare ar fi "ridicolă"

Centrul de informaţii Falun Dafa a declarat că Yu este unul dintre cei 9.000 de oficiali ai Biroului 610 care a fost semnalat Departamentului de Stat, la începutul acestui an, de către avocaţii Falun Gong.

Minghui a verificat şi documentat mii de cazuri ale unor persoane care au murit în urma tratamentului aplicat de regimul comunist. Adevăratul număr de decese este probabil mult mai mare, dar nu poate fi verificat din cauza controlului strict asupra informaţiei exercitat de Partidul Comunist.

În 2020, peste 15.000 de practicanţi au suferit arestări sau hărţuiri, peste 600 de persoane fiind condamnate la închisoare, potrivit Minghui. Cea mai vârstnică persoană persecutată avea 88 de ani.

Citiți și Pastor chinez condamnat la nouă ani pentru subversiune

Brownback, într-un interviu telefonic, a descris tratamentul aplicat de regimul de la Beijing practicanţilor Falun Gong drept „o campanie de ură şi violenţă”. „Aparent vor să distrugă total Falun Gong”, a spus el pentru Epoch Times. Brownback a citat tot mai multe dovezi ale recoltării sistematice de organe, care vizează în primul rând practicanţii Falun Gong, dar şi creştinii şi musulmanii uiguri. „Lumea nu mai poate ignora acest lucru.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe