SUA se gândeşte să înceapă dezvoltarea de rachete hipersonice

(Captură Foto)

Secretarul armatei americane, Ryan D. McCarthy, a declarat marţi că, o consecinţă a retragerii SUA din Tratatul privind forţele nucleare intermediare, este faptul că Washingtonul caută acum să dezvolte rachete hipersonice cu focoase balistice.

„În ceea ce priveşte razele INF, în special, analizăm unde putem găsi mai întâi oportunităţi”, a afirmat McCarthy. "În mod clar, vehicule hipersonice, dacă puneţi un focar balistic pe o rachetă hipersonică."

McCarthy, vorbind despre disponibilitatea SUA şi eforturile de modernizare, a făcut observaţiile la Foundation for Defense of Democracies din Washington, DC.

SUA s-au retras în mod oficial din acordul parafat în 2 august 1987, la câteva luni după ce administraţia Trump a anunţat intenţia de a-şi suspenda obligaţiile prevăzute de tratat, pe motiv că Rusia ar fi testat şi produs rachete de croazieră interzise care depăşeau raza de acţiune de 500 de kilometri, şi pentru că tratatul nu includea o altă putere militară - China.

Rusia a negat acuzaţiile şi s-a retras ulterior din tratat.

Tratatul, care datează din epoca Războiului Rece, semnat de SUA şi Uniunea Sovietică a limitat dezvoltarea, producţia şi desfăşurarea de rachete sol cu raze de atac între 500 şi 5.500 de kilometri.

Această ultimă evoluţie a Pentagonului survine la câteva zile după ce a apărut ştirea că Departamentul american al Apărării a testat cu succes o rachetă de croazieră de rază medie, pe vremuri interzisă de Tratatul INF.

Lansarea a avut loc duminică pe coasta Californiei, generând comentarii acide din partea Kremlinului.