SUA: Şeful comisiei juridice a Senatului - Crossfire Hurricane este incompetentă şi coruptă

Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului american, Lindsey Graham
Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului american, Lindsey Graham (Getty Images)
"Este greu de crezut ca ceva de genul Crossfire Hurricane s-a putut intampla in America" - Lindsey Graham.

Senatorul Lindsey Graham (republican) a publicat, joi, transcrieri ale interviurilor din ancheta Congresului asupra investigaţiei presupusei colaborări dintre Trump şi Rusia făcută de FBI, care a avut numele de cod Crossfire Hurricane, subliniind că documentele arată incompetenţa şi corupţia care a domnit în miezul echipei de anchetă.

Graham, care conduce Comisia pentru Justiţie a Senatului, a publicat sute de pagini de transcrieri din ancheta Comisiei cu privire la originea investigaţiei Crossfire Hurricane, spunând într-o declaraţie că este de părere că „a fost una dintre cele mai incompetente şi corupte investigaţii din istoria FBI şi a Departamentului de Justiţie”.

Transcrierile provin din 11 audieri cu uşile închise pe care Comisia condusă de Graham le-a desfăşurat în perioada martie-octombrie 2020, inclusiv interviuri cu oficialii Departamentului de Justiţie (DOJ) şi FBI.

Una dintre transcrieri se referă la un interviu cu un agent FBI nenumit care a efectuat una dintre investigaţiile biroului FBI asupra criminalităţii organizate din Rusia şi care a devenit, ulterior, contactul principal şi ofiţerul de caz al fostului spion britanic Christopher Steele. Transcrierea arată că agentul credea că dosarul înaintat de Steele (care a stat la originea scandalului Crossfire Hurricane), care fusese plătit de Comitetul Naţional Democrat şi de campania lui Hillary Clinton, era „politic”.

„Era evident”, a spus agentul FBI atunci când a fost întrebat dacă este de părere că dosarul era de natură politică. „Era complet evident pentru noi toţi, pentru oricine era implicat în aceste conversaţii, era evident care era scopul informaţiilor - să fie folosite de un partid politic sau altul”, a spus agentul.

Citiți și Republicanii contestă conflictele şi omisiunile din timpul anchetei Trump-Rusia. Mueller evită multe întrebări

Agentul a fost întrebat dacă s-au exprimat îngrijorări cu privire la faptul că dosarul ar fi putut fi afectat de dezinformarea rusească.

„Aceasta este întotdeauna o preocupare, în special în acel univers”, a spus el, adăugând că nu ştie cum echipa Crossfire Hurricane a coroborat informaţiile din dosar.

Conform unor rapoarte anterioare publicate de Epoch Times, FBI s-a bazat foarte mult pe articole din presă şi surse deschise în eforturile sale de a corobora afirmaţiile din dosarul Steele.

Agentul a insistat că „în niciun fel, aspect sau formă” nu au fost politice deciziile sale referitoare la Steele sau la conexiunile pe care le-a făcut el între Steele şi echipa Crossfire Hurricane, adăugând că nu a văzut nicio dovadă că prejudecăţile politice ar fi afectat ancheta Trump - Rusia.

Deşi a spus că nu poate „vorbi despre scopul anchetei [Crossfire, n.r.]”, el a spus că nu a văzut nicio dovadă care să sugereze că ancheta Crossfire Hurricane face parte dintr-o campanie menită să lovească imaginea preşedintelui Donald Trump sau că FBI „a dat o lovitură de stat împotriva preşedintelui Trump”.

Într-un raport publicat în decembrie 2019 (pdf), inspectorul general al Departamentului Justiţiei, Michael Horowitz, a constatat că FBI avea suficiente motive pentru a justifica deschiderea anchetei şi nu a găsit dovezi de prejudecată politică în decizia agenţiei de a începe ancheta.

„Nu am găsit documente sau mărturii că influenţarea politică sau o motivaţie necorespunzătoare a determinat” decizia de a deschide ancheta Crossfire Hurricane, se arată în raport. „Am descoperit că Hurricane Crossfire a fost deschis în scopul unei anchetei autorizate şi cu o bază faptică suficientă”, a adăugat acesta.

Citiți și Fost spion britanic, suspectat a fi în spatele raportului vizându-l pe Trump, a dispărut

În acelaşi timp, Horowitz a găsit „cel puţin 17 erori şi omisiuni semnificative” în ancheta FBI, legate de interceptarea fostului consilier al campaniei Trump, Carter Page. Deşi Horowitz a declarat în raport că echipa să nu a găsit dovezi ale unei abateri intenţionate din partea agenţilor de caz care au solicitat mandatele de interceptare, „de asemenea, nu am primit explicaţii satisfăcătoare pentru erorile sau problemele pe care le-am identificat”.

În timp ce Horowitz a constatat că dosarul discutabil al lui Steele a jucat un „rol central şi esenţial în decizia de a solicita o cerere FISA [de urmărire, n.r.] pentru Carter Page”, el a mai spus că echipa sa de anchetă a constatat că dosarul „nu a jucat niciun rol” în lansarea anchetei Hurricane Crossfire în general.

După publicarea raportului lui Horowitz, procurorul general al momentului, William Barr, a contestat concluziile sale conform cărora ancheta era deschisă din motive legitime, la fel ca şi procurorul american John Durham, care a fost numit anchetator special al unei comisii separate pentru a verifica dacă Crossfire Hurricane a fost lansat corect şi legal. Până în prezent Durham nu a publicat nicio concluzie.

Graham a criticat conducerea FBI sub fostul director James Comey şi pe fostul director adjunct Andrew McCabe, susţinând că au fost „fie extrem de incompetenţi”, fie că „au permis cu bună ştiinţă comiterea unor greşeli uriaşe”.

„Au închis ochii la orice altă explicaţie, în afară de cea că echipa Trump colaborase cu puteri străine”, a spus Graham. „La fiecare pas, FBI şi DOJ au trecut pe roşu ignorând semne abundente în ceea ce priveşte informaţiile exculpatorii”.

Graham a susţinut că „ancheta Crossfire Hurricane ”a fost continuată, când, de fapt, ar fi trebuit oprită şi singura explicaţie logică este că anchetatorii doreau un rezultat din cauza părtinirii lor”.

Comey şi McCabe au respins în repetate rânduri acuzaţiile potrivit cărora s-au bazat în mod incorect pe ancheta Crossfire Hurricane, deşi McCabe a recunoscut eşecurile „inacceptabile” în supravegherea mandatelor de interceptare şi Comey a recunoscut „o neglijenţă reală” în desfăşurarea anchetei.

„Este greu de crezut că ceva de genul Crossfire Hurricane s-a putut întâmpla în America”, a spus Graham. „Concluzia este că, în viitor, trebuie să avem mai multe controale şi protocoale atunci când vine vorba de investigaţii politice. Trebuie să avem semnături mai semnificative pe cererile de mandat şi trebuie să redăm încrederea poporului american în acest sistem.”

Investigaţia Hurricane Crossfire, care s-a transformat în ancheta fostului avocat special Robert Mueller, nu a găsit dovezi ale unei conspiraţii criminale între campania Trump şi Rusia pentru a influenţa rezultatele alegerilor din 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe