SUA şi China într-o nouă sesiune de discuţii privind războiul comercial

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping (Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images)

SUA şi China au revenit la masa negocierilor cu scopul de a reduce disputa lor comercială. Oficiali de rang înalt din ambele ţări au început discuţiile miercuri, în Washington, D.C., potrivit Deutsche Welle.

Un armistiţiu de 90 de zile a fost declarat în decembrie 2018 în războiul comercial americano-chinez şi acesta va expira într-o lună.

Reprezentantul SUA pentru comerţ, Robert Lighthizer şi vicepremierul chinez Liu He vor conduce tratativele comerciale, la care vor participa şi secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin şi consilierul economic al Casei Albe pe probleme economice, Larry Kudlow.

Dacă discuţiile vor eşua, tarifele aplicate de SUA importurilor chineze în valoare de 200 miliarde de dolari vor fi dublate, ceea ce, în opinia diverşilor economişti, ar putea avea un impact negativ asupra economiei mondiale.

Oficiali SUA au acuzat China că recurge la practici comerciale neloiale, precum furtul de proprietate intelectuală americană prin hacking.

Preşedintele american Donald Trump a precizat că favorizează o economie chineză sănătoasă, dar nu în detrimentul companiilor şi economiei americane.

Preşedintele Federal Reserve, Jerome Powell, a declarat miercuri reporterilor că discuţiile comerciale prelungite cu China ar putea afecta economia americană prin slăbirea încrederii companiilor.

Noile discuţii au loc în contextul în care Departamentul de Justiţie american a făcut publice, luni, acuzaţiile din două dosare deschise împotriva companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva directorului financiar Meng Wanzhou.

Meng a fost arestată în Vancouver şi eliberată ulterior pe cauţiune în decembrie, iar acum se confruntă cu posibilitatea extrădării în SUA. Cazul a deteriorat relaţiile chineze cu SUA şi Canada.

Gigantul chinez Huawei este acuzat de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului.

De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu aveau legături cu Skycom. Fiica fondatorului Huawei, Meng, locuieşte în prezent într-una dintre locuinţele familiei sale în Vancouver şi aşteaptă decizia unei instanţe canadiene privind cererea de extrădare. O audiere urmează să aibă loc în 6 februarie.

Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit 10 capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.

Totuşi, oficialii americani nu consideră că situaţia cu Huawei va avea un efect negativ asupra negocierilor comerciale. “Daţi-mi voie să fiu clar. Acestea sunt probleme separate”, a declarat Mnuchin, înaintea noilor discuţiilor.