SUA şi Filipine au dat startul celui mai mare exerciţiu militar comun chiar la "uşa Chinei"

Forţele americane şi filipineze au dat startul celui mai mare exerciţiu militar comun din istorie, pe fondul creşterii tensiunilor cu China în regiune.
Forţele americane şi filipineze au dat startul celui mai mare exerciţiu militar comun din istorie, pe fondul creşterii tensiunilor cu China în regiune. (Caporal Kyle Chan/Corpul puşcaşilor marini americani)
Redacţia
24.04.2024

Tensiunile cresc în apele din largul Chinei, în timp ce SUA şi aliatul lor regional apropiat, Filipine, au lansat luni exerciţii militare comune de amploare, nu departe de zonele maritime disputate, potrivit Zero Hedge.

Cu peste 16.000 de soldaţi, exerciţiile numite "Balikatan" (sau "umăr la umăr") marchează cele mai mari exerciţii desfăşurate vreodată între cei doi aliaţi.

"Iteraţia din 2024 nu este doar cea mai mare, ci şi cea mai complexă", a confirmat Newsweek, referindu-se la exerciţiul anual.

Exerciţiile comune se vor concentra pe "capturarea terenului maritim, infiltraţii HIMARS şi operaţiuni de apărare de coastă şi de atac maritim, printre altele" - şi se desfăşoară în jurul provinciilor filipineze Palawan şi Batanes, aflate geografic în apropierea zonelor disputate din Marea Chinei, precum şi a Taiwanului.

O declaraţie a Corpului de Infanterie Marină al SUA a descris Balikatan ca fiind "un eveniment important între SUA şi Filipine, care sprijină în mod direct perfecţionarea şi înţelegerea obligaţiilor noastre comune din Tratatul de apărare reciprocă".

Guvernul comunist de la Beijing a răspuns furios, criticând exerciţiile militare şi etichetându-le drept o "provocare". Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a avertizat în ceea ce priveşte amplasarea şi desfăşurarea sistemelor de arme americane "la uşa Chinei".

Jian a ameninţat Filipine, spunând că vor exista "consecinţe grave dacă se va face pe placul Statelor Unite".

Oficialul chinez a mai spus că Manilla "ar trebui să înţeleagă că atragerea unor ţări din afara Mării Chinei de Sud pentru a-şi încorda muşchii şi a alimenta confruntările din regiune nu va face decât să intensifice tensiunile şi să submineze stabilitatea regională".

Potrivit sursei citate, unele exerciţii vor implica şi alte ţări, precum Australia şi Franţa, în roluri secundare. Se pare că 14 naţiuni vor acţiona în calitate de observatori, inclusiv India, Japonia, precum şi unele ţări ASEAN şi din Uniunea Europeană.

În premieră, şase nave ale Gărzii de Coastă din Filipine (PCG) vor participa la exerciţii cu rol activ.

Pentru prima dată, exerciţiile vor avea loc în mai multe zone filipineze, la circa 20 de kilometri în larg, în afara apelor teritoriale ale ţării, în apropierea disputatei Mări a Chinei de Sud - ape care sunt revendicate atât de China, cât şi de Filipine.

Prima desfăşurare de către armata americană a sistemului de rachete cu capacitate de rază medie de acţiune în Filipine a fost denunţată ca punând gaz pe foc într-o cursă regională a înarmării.

Context

Recent, patrule rivale ale gărzilor de coastă chineze şi filipineze s-au confruntat direct în legătură cu teritoriul maritim şi drepturile de pescuit. Adesea, acestea implică folosirea tunurilor de apă, precum şi situaţii periculoase de acroşare.

Washingtonul şi Manilla sunt parteneri în cadrul tratatului de apărare, ceea ce înseamnă că, dacă forţele filipineze vor fi supuse vreodată unui atac militar direct, Statele Unite sunt "obligate" să intervină în numele lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor