SUA şi Israelul au convenit să accelereze "planurile operaţionale" împotriva Iranului

Şeful Marelui Stat Major israelian, Aviv Kohavi împreună cu omologul său american gen. Mark Milley (D), sudul Israelului, 15 septembrie 2022.
Şeful Marelui Stat Major israelian, Aviv Kohavi împreună cu omologul său american gen. Mark Milley (D), sudul Israelului, 15 septembrie 2022. (Jack Guez/AFP via Getty Images)

Statele Unite şi Israelul au căzut de acord că "planurile operaţionale împotriva Iranului" trebuie să fie accelerate, în condiţiile în care ţara continuă să avanseze în programul său nuclear.

General-locotenent Aviv Kohavi, şeful Statului Major General al Forţelor de Apărare Israeliene (FDI), s-a întâlnit luni, la Pentagon, cu preşedintele Statului Major Întrunit al SUA, generalul Mark Milley, şi cu alţi oficiali de rang înalt de la Washington.

Într-o declaraţie pe Twitter, FDI a menţionat că Aviv Kohavi a discutat cu oficialii americani despre "consolidarea în continuare a cooperării dintre armatele noastre şi despre ameninţările regionale reciproce, în primul rând despre ameninţarea nucleară iraniană".

"Pe de o parte, Iranul este supus multor presiuni economice, militare şi interne, iar pe de altă parte, continuă să îşi promoveze programul nuclear. FDI promovează cu tărie toate planurile operaţionale împotriva ameninţării iraniene", a declarat Kohavi în timpul întâlnirii.

În altă parte, în timpul discuţiilor, "s-a convenit că ne aflăm într-un moment critic care necesită accelerarea planurilor operaţionale şi a cooperării împotriva Iranului şi a reprezentanţilor săi terorişti din regiune", se mai arată în comunicat.

Într-o declaraţie separată postată pe site-ul FDI, se arată că cei doi oficiali au discutat "probleme de securitate regională, oportunităţi pentru o mai mare cooperare şi coordonare bilaterală pentru a se apăra împotriva unei game largi de ameninţări reprezentate de Iran în întreaga regiune şi alte elemente de interes strategic reciproc".

Posibil exerciţiu comun al forţelor aeriene

Kohavi şi Milley ar fi luat în calcul efectuarea unui exerciţiu comun al forţelor aeriene în săptămânile următoare, cu scopul de a antrena soldaţii pentru un potenţial conflict între Israel şi Iran sau apropiaţii militari ai Iranului din regiune, potrivit Fox News.

The Epoch Times a contactat biroul Statului Major Întrunit pentru comentarii.

Kohavi s-a întâlnit, de asemenea, cu consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan în această săptămână, cei doi discutând despre luarea de măsuri pentru a detensiona situaţia de securitate din Cisiordania şi despre dorinţa Washingtonului de a implementa soluţia cu două state [Palestina - Israel - n.n.], despre care a spus că "rămâne cea mai bună cale pentru a obţine o pace durabilă".

În timpul acestei întâlniri, cei doi oficiali au vorbit, de asemenea, despre o "gamă largă de probleme de securitate regională de interes reciproc", în timp ce Sullivan a subliniat "sprijinul ferm al Washingtonului pentru securitatea Israelului", potrivit unui comunicat al Casei Albe privind întâlnirea.

"Ei au subliniat hotărârea comună de a aborda provocările de securitate care au impact asupra Orientului Mijlociu, inclusiv ameninţările reprezentate de Iran şi de apropiaţii săi, iar domnul Sullivan a afirmat angajamentul preşedintelui de a se asigura că Iranul nu va dobândi niciodată o armă nucleară", se arată în declaraţie.

Kohavi s-a întâlnit, de asemenea, cu directorul CIA, William Burns, în timpul vizitei sale.

Întâlnirile au loc după ce şeful serviciilor de informaţii militare israeliene, general-maior Aharon Haliva, a avertizat că Iranul se apropie de atingerea unui nivel de uraniu îmbogăţit în proporţie de 90%, ceea ce, a subliniat el, reprezintă "cel mai mare test al comunităţii internaţionale".

Uraniul îmbogăţit 90% este considerat de calitate militară, iar oficialii se tem că Iranul l-ar putea folosi pentru a-şi consolida şi mai mult programul nuclear, deşi Iranul a negat că intenţionează să producă o bombă nucleară.

Washingtonul încearcă de luni de zile să revigoreze acordul nuclear iranian din 2015, cunoscut şi sub numele de Planul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA), în încercarea de a împiedica Iranul să îşi consolideze programul nuclear.

Cu toate acestea, discuţiile dintre cele două naţiuni au eşuat din cauza a ceea ce administraţia Biden spune că sunt cereri "nerealiste" ale Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe