SUA şi Japonia fac echipă pentru a ţine în frâu Coreea de Nord

Preşedintele american Donald Trump şi premierul nipon Shinzo Abe au declarat că dialogul cu Phenianul este “inutil”.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Într-o convorbire telefonică, Trump şi Abe au convenit că ar trebui menţinută presiunea asupra Coreei de Nord, a declarat reporterilor un oficial senior al guvernului nipon.

Convorbirea a avut loc în contextul în care Phenianul a avertizat guvernul din Tokyo să nu mai facă presiuni asupra dictatorului Kim Jong-un ca să renunţe la programul său nuclear, susţinând că aceasta este o “acţiune sinucigaşă” ce va aduce “nori nucleari” asupra Japoniei.

Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a publicat un comentariu în care l-a acuzat pe premierul nipon că presează Phenianul doar pentru a obţine câştiguri politice.

KNCA a afirmat: “Acest tărăboi făcut de Japonia pentru a incita tensiunile în Peninsula Coreeană reprezintă o acţiune sinucigaşă ce va atrage nori nucleari asupra arhipelagului nipon.

“Nimeni nu ştie când această situaţie instabilă va duce la un război nuclear dar, dacă se va întâmpla acest lucru, atunci arhipelagul japonez va fi cuprins de flăcări într-o clipită. Acest lucru este mult prea evident”.

În ultimele câteva săptămâni, Coreea de Nord a lansat două rachete deasupra Japoniei şi a desfăşurat cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear al său.

De asemenea, există temeri că regimul comunist nord-coreean s-ar putea îndrepta spre atingerea obiectivului său: dezvoltarea unei rachete nucleare capabile să lovească teritoriul Statelor Unite.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat în urmă cu câteva zile că Washingtonul are deschise câteva canale de comunicare directă cu Phenianul, dar a recunoscut că regimul lui Kim Jong-un nu a prezentat niciun interes pentru un dialog pe tema programelor sale de arme nucleare şi rachete balistice.

“În ciuda asigurărilor că SUA nu este interesată să promoveze prăbuşirea regimului actual, că nu urmăreşte schimbarea regimului [nord-coreean], să accelereze procesul de reunificare a Peninsulei [Coreene] sau să mobilizeze forţe în nordul zonei demilitarizate, oficialii nord-coreeni nu au oferit niciun indiciu că sunt interesaţi sau că sunt pregătiţi pentru discuţii legate de denuclearizare”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe