SUA taxează importuri chineze în valoare de 34 miliarde de dolari. China promite un "contraatac"

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez, Xi Jinping.
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez, Xi Jinping. (Getty Images)

SUA a aplicat vineri tarife vamale de 25% la importuri chineze în valoare de 34 miliarde de dolari, un prim pas care ar putea duce la o serie amplă de tarife.

Beijingul a declarat că va fi forţat să lanseze un contraatac în cadrul unei dispute comerciale existente între cele două cele mai mari economii, dispută pe care preşedintele american Donald Trump a afirmat că este pregătit să o amplifice, precizează publicaţia Time.

Ministerul chinez al Comerţului a susţinut că “va fi forţat să lanseze un contraatac necesar”, fără să ofere detalii imediate privind posibilele măsuri punitive. Totuşi, Beijingul a publicat anterior o listă cu produse americane ce ar putea fi taxate, inclusiv soia, automobile electrice şi whiskey.

Trump a discutat despre războiul comercial cu jurnaliştii care au călătorit împreună cu el spre statul american Montana pentru a participa joi la un miting de campanie. Preşedintele a afirmat că în aproximativ două săptămâni urmează a fi aplicate tarife suplimentare asupra unor importuri chineze în valoare de 16 miliarde de dolari.

Ostilităţile dintre cei doi giganţi s-ar putea amplifica, în special în condiţiile în care Trump a declarat că SUA este pregătită să vizeze importuri chineze suplimentare în valoare de 200 miliarde de dolari – şi apoi alte importuri în valoare de 300 miliarde de dolari – în cazul în care Beijingul nu cedează în faţa cererilor SUA şi continuă să lanseze contramăsuri.

Dacă s-ar ajunge până în acel punct, valoarea totală a importurilor chineze taxate de americani s-ar ridica la 550 miliarde de dolari – adică mai mult decât produsele în valoare de 506 miliarde de dolari pe care China le-a trimis anul trecut în SUA.

Administraţia Trump susţine că statul comunist chinez foloseşte tactici prădătoare pentru a depăşi dominaţia tehnologică americană. Aceste tactici includ furt de tehnologie prin lansarea a numeroase atacuri cibernetice şi forţarea companiilor americane să predea tehnologie în schimbul accesului pe piaţa chineză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe