SUA testează cu succes sistemul THAAD pe fondul amplificării tensiunilor cu Phenianul

SUA a declarat că a doborât cu succes o rachetă balistică de rază medie, folosind un sistem de interceptare pe care speră să îl amplaseze în Peninsula Coreeană.
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD (Getty Images)

Testul de duminică al sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) a avut loc pe fondul amplificării tensiunilor cu Coreea de Nord, care declarase cu o zi mai înainte că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală de rază lungă. Mai mult, Phenianul a declarat că testul a dovedit că racheta sa este capabilă să lovească teritoriul SUA.

U.S. Missile Defense Agency a declarat că, în cadrul testului, un avion C-17 al forţelor aeriene care zbura deasupra Oceanului Pacific a lansat o rachetă de rază medie ce a fost detectată, urmărită şi interceptată de o unitate THAAD în Alaska.

Agenţia a mai precizat că aceasta a fost cea de-a 15-a interceptare reuşită în tot atâtea teste ale sistemului THAAD, care a fost amplasat parţial în Coreea de Sud în timpul administraţiei precedente.

Noul lider sud-coreean, Moon Jae-in, a suspendat în luna iunie programul amplasării sistemului, afirmând că ar trebui efectuată o nouă evaluare a impactului THAAD asupra mediului înconjurător.

China a criticat în repetate rânduri amplasarea sistemului american de apărare antirachetă în Coreea de Sud, declarând că aceasta va destabiliza regiunea.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că amplasarea elementelor THAAD în Coreea d Sud şi Alaska “distruge echilibrul strategic global”.