SUA trimite blindate pentru a ţine piept forţelor ruse din nordul Siriei

Incident între soldaţi ruşi şi americani pe o autostradă în Siria
Incident între soldaţi ruşi şi americani pe o autostradă în Siria (captură video)

Armata SUA şi-a consolidat forţele din Siria, despre care varianta oficială susţinea că vor fi retrase şi reduse la minimum, cu un nou lot de echipamente militare, de data aceasta vehicule de luptă de infanterie M2A2 Bradley.

Într-un comentariu oficial publicat pe 18 septembrie, coaliţia condusă de SUA a declarat că au fost poziţionate în Siria active de infanterie mecanizată, inclusiv Bradley IFV, pentru a „asigura înfrângerea durabilă a ISIS”, „asigura protecţia forţelor coaliţiei” şi „asigura flexibilitatea rapidă necesară pentru protejarea resurselor critice de petrol”.

Bradley IFV este cea mai grea armă desfăşurată de SUA pe teren în Siria.

Începând cu 21 septembrie, vehiculele blindate ce au fost desfăşurate recent au fost deja observate într-o patrulă de coaliţie în provincia al-Hasakah, unde SUA are o reţea de poziţii fortificate şi baze militare. Forţele americane efectuează în mod regulat patrule în zonă.

O altă zonă de interes american în nord-estul Siriei sunt câmpurile petroliere Omar de pe malul estic al Eufratului. Washingtonul şi-a consolidat trupele desfăşurate acolo cu IF2 M2A2 Bradley în octombrie 2019.

Principala diferenţă este că, potrivit unor surse locale, vehiculele desfăşurate în provincia al-Hasakah vor fi cel mai probabil implicate în patrule în zonă şi, pe cale de consecinţă, în confruntări regulate cu Poliţia Militară Rusă şi Armata Siriană.

Cu doar câteva zile în urmă, elicoptere de atac ruseşti au urmărit modele Apache care încercaseră să hărţuiască o patrulă a Poliţiei Militare Ruse. Anterior, armata SUA a comunicat detalii despre un incident în care militarii săi suferiseră „răni uşoare”, în timpul unui incident în care patrule ruseşti au hărţuit blindate americane, ruşii lovind tangenţial un blindat american în zona al-Hasakah.

Coaliţia condusă de SUA încearcă în mod regulat să limiteze libertatea de mişcare a forţelor ruse şi siriene din nord-estul ţării şi se confruntă cu un răspuns asimetric.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe