SUA - Un grup satanist susţine că avortul face parte din religia lor şi încearcă blocarea legii care interzice avortul

Un activist pro-viaţă ţine în mână un fetus din plastic în timpul unui protest în faţa Curţii Supreme din Washington, la 23 iunie 2022. (Nathan Howard/Getty Images)
Darlene McCormick Sanchez
12.02.2024

Un grup satanist încearcă în continuare să anuleze interdicţiile privind avortul în statele pro-viaţă prin intentarea unor procese în care susţine că avortul face parte din religia membrilor săi.

Templul Satanic (TST), o organizaţie non-profit cu sediul în Salem, Massachusetts, a intentat procese în Missouri, Indiana, Texas şi Idaho, care până acum nu au avut succes.

Acest lucru nu a împiedicat organizaţia care a ţinut prima pagină a ziarelor să încerce să intenteze noi procese privind libertatea religioasă pentru a opri interzicerea avortului, potrivit site-ului său.

Grupul nu se fereşte de polemici. Recent, a devenit celebru pentru că a organizat o expoziţie satanică de sărbători, cu un cap de capră argintie pe veşminte roşii ca sângele, în timpul Crăciunului, la Capitoliul din Iowa. Statuia lui Baphomet a împărţit spaţiul cu o expoziţie de Crăciun până când a fost decapitată.

Michael Cassidy, un fost pilot de vânătoare al marinei americane care a candidat la alegerile din Mississippi, şi-a asumat meritul să o demoleze. Conservatorul creştin a strâns 120.000 de dolari până la începutul lunii februarie pentru cheltuieli de judecată, după ce a fost acuzat de distrugere criminală. Recent, procurorii au anunţat că îl acuză de infracţiune motivată de ură.

TST a creat un ritual de avort despre care susţine că va scuti femeile de legile din statele lor. Ritualul, împreună cu noua clinică de avort a TST din New Mexico, a fost prezentat în revista Cosmopolitan din noiembrie.

Susţinătorii avortului consideră că o femeie ar trebui să aibă control asupra corpului ei, iar avortul ar trebui să fie o alegere. Grupurile pro-viaţă susţin că viaţa începe la concepţie şi că un copil în curs de dezvoltare are dreptul la viaţă.

TST şi-a numit clinica "Samuel Alito's Mom's Satanic Abortion Clinic" (Clinica satanică de avort a mamei lui Samuel Alito), ironizându-l pe judecătorul Curţii Supreme a SUA care a scris opinia majoritară în cazul Dobbs v. Jackson Women's Health Organization, care a anulat cauza Roe v. Wade.

Ritualul de avort implică recitarea a două dintre principiile grupului şi întăreşte ideea de libertate în ceea ce priveşte corpul.

"Ritualul satanic al avortului este un ritual de distrugere care serveşte drept ritual de protecţie. Scopul său este de a alunga noţiunile de vinovăţie, ruşine şi disconfort mental pe care o pacientă le-ar putea experimenta din cauza alegerii de a face un avort legal şi sigur din punct de vedere medical", se afirmă pe site-ul web.

Site-ul grupului afirmă că se bazează pe mai multe argumente legale: că refuzul membrilor de a avea acces la avort încalcă dreptul lor religios de a participa la un ritual satanic de avort; că a forţa pe cineva să poarte un copil nedorit echivalează cu confiscarea uterului unei femei fără compensaţie; şi că sarcina forţată este asemănătoare cu servitutea, încălcând cel de-al 13-lea amendament, care aboleşte sclavia.

În cazul statului Indiana, grupul susţine că restricţiile privind avortul incriminează avorturile care rezultă din relaţiile sexuale protejate şi creează o clasă de persoane care sunt discriminate pentru că li se refuză avortul.

Hotărârile judecătoreşti recente, cum ar fi cazul unui proprietar de afacere creştin care refuză servicii persoanelor LGBT din motive religioase, par să facă parte din strategia juridică a grupului de a răsturna scenariul privind interzicerea avortului. Doar că, în acest caz, religia lor implică furnizarea de servicii de avort ritualizat.

Criticii spun că strategiile legale sunt şubrede.

Jonathan Hullihan este avocat în Texas pentru Citizens Defending Freedom, un grup de supraveghere axat pe libertăţile garantate de Constituţie. El a declarat pentru The Epoch Times că decizia Înaltei Curţi în cazul Dobbs a susţinut că Constituţia nu conferă dreptul la avort, lăsând la latitudinea statelor reglementările.

TST a înaintat cereri în temeiul Legii privind restaurarea libertăţii religioase (RFRA) sau al versiunilor de stat, a afirmat el.

"Aceasta este o încercare de a recunoaşte un drept constituţional federal la avort, în conflict direct cu hotărârea Dobbs. În timp ce instanţele nu pun la îndoială, în general, sinceritatea convingerilor religioase, este puţin probabil că afirmaţia conform căreia convingerile religioase impun membrilor să solicite un avort să prevaleze în instanţă", a spus Hullihan.

Contactat pentru comentarii, Lucien Greaves, co-fondator şi purtător de cuvânt al TST, a declarat pentru The Epoch Times că criticii nu au monopolul libertăţii religioase.

Fondatorul şi directorul general al ProLove Ministries, Abby Johnson, a pus la îndoială ideea de religie fără o divinitate.

"Cred că este interesant că încearcă să obţină o scutire religioasă când spun iar şi iar şi iar că satanismul nu este o religie şi că ei sunt non-teişti", a declarat ea pentru Epoch Times.

"Aşa că am întrebat: 'Spuneţi-mi din nou cum încercaţi să obţineţi o scutire religioasă?'", a declarat ea.

Rupţi de realitate

Opozanţii avortului susţin că libertatea religioasă nu înseamnă că totul este permis.

"Curtea Supremă a spus destul de clar că nu ţi se permite să pretinzi o scutire religioasă pentru a scăpa şi să faci orice vrei", a declarat Eric Scheidler, director executiv al Ligii de Acţiune Pro-Vita.

Retorica TST despre alegere ignoră faptele despre avort, a spus Scheidler. Aproximativ 60 la sută dintre femeile care fac avort au simţit "multă presiune" pentru a face acest lucru, potrivit unui studiu din 2023 din Biblioteca Naţională de Medicină.

"Ei sunt într-adevăr rupţi de realitate. Adică, majoritatea americanilor consideră că o poveste ca aceasta este un fel de oroare, oameni care iironizează avortul", a declarat Scheidler pentru The Epoch Times.

Un studiu guvernamental din 2021 a constatat că peste 90 la sută dintre biologi cred că viaţa începe la concepţie.

Scheidler suspectează că, parţial, obiectivul grupului este de a juca rolul de provocator.

"Ei obţin un fel de emoţie adolescentină din crizele de nervi imaginare în care îi fac pe oamenii religioşi să intre din cauza bufoneriilor lor. De fapt, noi ne cam dăm ochii peste cap şi ne continuăm adevărata activitate", a spus Scheidler.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor