SUA va lăsa în urmă trupe de menţinere a păcii după retragerea din Siria

Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017
Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017 (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)

SUA a declarat că, după retragerea planificată a principalei sale forţe militare din Siria, va lăsa în urma sa, cel puţin temporar, 200 de soldaţi din cadrul unei forţe de menţinere a păcii, potrivit RFE/RL.

„Un mic grup de menţinere a păcii de aproximativ 200 de soldaţi va rămâne în Siria pentru o perioadă”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sander, într-o declaraţie făcută joi.

Preşedintele american Donald Trump a luat prin surprindere politicieni americani şi aliaţii internaţionali în luna decembrie, când a anunţat că intenţionează să retragă toţi cei 2.000 de soldaţi americani din Siria. Trump a susţinut că soldaţii nu mai sunt necesari din moment ce grupul jihadist Statul Islamic a fost deja înfrânt.

Prin decizia sa, Trump a alimentat criticile unor republicani, democraţi şi chiar oficiali străini cu privire la ceea ce ei au descris ca fiind o retragere militară planificată în grabă ce va lăsa luptătorii kurzi la mila turcilor şi va oferi pe tavă o victorie pentru Rusia şi Iran.

Moscova şi Teheranul susţin guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul de aproape opt ani din ţara arabă şi au furnizat suport militar esenţial pentru a menţine guvernul din Damasc la putere. SUA şi Turcia susţin diferite forţe anti-guvern.

Anunţul de joi al Casei Albe a fost făcut după ce Trump a discutat telefonic cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. Declaraţia lui Sander a mai precizat că cei doi şefi de stat au căzut de acord să continue coordonarea în direcţia creării unei potenţiale zone de siguranţă în Siria.

SUA şi Turcia sunt aliaţi NATO, însă tensiunile dintre cele două ţări s-au amplificat în ultimii ani din cauza unei serii de probleme, inclusiv suportul Washingtonului pentru forţele kurde din Siria. Ankara îi consideră pe luptătorii kurzi sirieni ca fiind terorişti ce au legături cu separatiştii kurzi care operează în interiorul Turciei.

Forţele kurde susţinute de SUA au luptat împotriva Statului Islamic în Siria şi unii oficiali militari şi-au exprimat îngrijorarea că militanţii s-ar putea regrupa dacă forţele americane se vor retrage în întregime din zonă.

Termenul limită pentru retragerea trupelor americane din Siria rămâne neclar.

În 6 februarie, Trump a spus că este foarte aproape să declare înfrângerea totală a „califatului” Statului Islamic în Siria, dar nu a făcut-o încă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe