SUA va trimite “forţe specializate” pentru a lupta cu Statul Islamic în Irak

Ashton Carter a declarat că trupele speciale ce vor fi trimise în Irak vor desfăşura raiduri, eliberări de ostatici, colectări de informaţii şi capturarea unor lideri ai Statului Islamic. “Asta pentru început”, a declarat Carter în faţa Comitetului Congresional.
Ashton Carter
Ashton Carter (Alex Wong/Getty Images)

SUA intenţionează să trimită trupe “specializate” în Irak pentru a lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic, a declarat marţi secretarul american al Apărării Ashton Carter.

Şeful Pentagonului, care s-a adresat Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor, a declarat că o “forţă expediţionară specializată” va fi trimisă în Irak pentru a ajuta forţele irakiene şi forţele kurde Peshmerga în lupta împotriva Statului Islamic. În prezent, în Irak există aproximativ 3.500 de soldaţi americani.

Carter a declarat că mişcarea are loc pe baza unei “coordonări depline cu Guvernul irakian”, fără a specifica însă numărul de soldaţi pe care plănuieşte SUA să-l trimită şi nici unde vor fi staţionaţi soldaţii americani.

“Raidurile din Irak vor fi efectuate la invitaţia Guvernului irakian şi se vor concentra pe apărarea graniţelor [Irakului] şi pe consolidarea propriilor capabilităţi ale forţelor de securitate irakiene”, a precizat Carter.

Totuşi, premierul irakian Haider al-Abadi a declarat marţi că ţara sa acceptă echipamentele, pregătirea şi suportul aerian al SUA în lupta sa împotriva Statul Islamic dar a tras linia când a venit vorba de soldaţii americani care operează în interiorul ţării fără autorizaţia specifică a Bagdadului.

“Nu avem nevoie de forţe străine terestre pe teritoriul irakian”, a susţinut Abadi într-o declaraţie.

Operaţiuni unilaterale în Siria

“Această forţă va fi, de asemenea, în măsură să efectueze operaţiuni unilaterale în Siria”, a adăugat Carter. Preşedintele Barack Obama a anunţat anterior că va trimite sub 50 de soldaţi din forţele speciale americane în Siria.

Militanţii din Statul Islamic au preluat controlul asupra unor vaste teritorii din Irak şi Siria în 2014, susţine Deutsche Welle.

În plus, şeful Pentagonului a declarat că este “pregătit să extindă” rolul forţelor americane pentru operaţiuni speciale în Siria şi a cerut altor naţiuni să îşi intensifice eforturile depuse pentru înfrângerea jihadiştilor.

“Comunitatea internaţională – inclusiv aliaţii şi partenerii noştri – trebuie să îşi intensifice eforturile înainte de un alt atac precum cel din Paris”, a precizat Carter.

“Cu cât primim mai multe contribuţii din partea altor naţiuni, cu atât vom obţine o putere de luptă mai mare”, a adăugat el.

“Şi asta este doar pentru început. Dacă vom găsi un număr şi mai mare de forţe pe care să le utilizăm în acest mod, atunci vom fi pregătiţi să facem mai mult. Cred cu tărie că preşedintele [american Barack Obama] ne va permite să facem mai mult şi ne va autoriza să facem mai mult când avem mai multe oportunităţi”, a susţinut Carter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe