SUA va trimite o echipă în Turcia pentru anchetarea lui Gulen

Decizia Departamentului american al Justiţiei de a trimite o echipă de investigaţie în Turcia are loc după apelurile făcute de Ankara pentru extrădarea clericului musulman Gulen, care este acuzat de orchestrarea puciului eşuat din Turcia.


Clericul musulman Fethullah Gulen.
Clericul musulman Fethullah Gulen. (Captură Foto)

Departamentul american al Justiţiei va trimite o echipă în Turcia în următoarele zile pentru a verifica acuzaţiile făcute de guvernul turc cu privire la activitatea criminală a clericului Fethullah Gulen, conform mass mediei americane.

Dacă este adevărată, atunci mişcarea, raportată pentru prima dată vineri de Bloomberg News citând un oficial al administraţiei SUA, va marca primul semn de progres în încercările Turciei de a obţine extrădarea din Statele Unite a clericului autoexilat în statul Pennsylvania.

Guvernul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat reţeaua lui Gulen că ar fi în spatele tentativei de lovitură de stat din Turcia de luna trecută, o acuzaţie pe care clericul a negat-o cu tărie.

„Mai devreme sau mai târziu, SUA va lua o decizie. Turcia sau FETO”, a susţinut Erdogan săptămâna trecută, făcând referire la mişcarea lui Gulen.

Totuşi, ziarul Washington Post, citând un oficial al Departamentului american al Justiţiei, a susţinut vineri că cererea de extrădare se referă doar la presupusele activităţi desfăşurate de Gulen înainte de puciul eşuat din 15-16 iulie din Turcia.

Oficialii americani „lucrează alături de omologii lor turci pentru a ne asigura că înţelegem” tot ceea ce este conţinut în dovezi, conform oficialului citat de Washington Post.

Tot vineri, oficiali din Azerbaidjan au declarat că au arestat patru persoane suspectate că ar avea legături cu Gulen.

Cei patru sunt acuzaţi de “abuz de putere”, procurorii azeri susţinând că bărbaţii, în timp ce lucrau pentru o companie de telefonie mobilă, au transmis informaţii private despre clienţi şi istoricul apelurilor lor.

În timpul unui raid efectuat asupra locuinţei unuia dintre cei patru bărbaţi acuzaţi, investigatorii au descoperit „literatură religioasă, discuri, broşuri care conţineau discursuri ale lui Fethullah Gulen şi alte documente”, au susţinut procurorii într-o declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe