SUA vor crea o forţă spaţială pentru a contracara acţiunile Rusiei şi Chinei

Vicepreşedintele american Mike Pence.
Vicepreşedintele american Mike Pence. (Getty Images)

Vicepreşedintele american Mike Pence, referindu-se la pericolele pe care le reprezintă Rusia şi China, a prezentat joi detalii în legătură cu proiectul de a crea o Forţă Spaţială a Statelor Unite până în 2020, care va deveni cea de-a şasea ramură a armatei.

“A sosit momentul să scriem următorul mare capitol al istoriei forţelor noastre armate” şi să ne pregătim pentru “următorul câmp de luptă”, a declarat Pence la Pentagon, potrivit RFE/RL.

El a afirmat că Forţa Spaţială este un element crucial pentru a contracara Rusia şi China, despre care a precizat că lucrează “agresiv” pentru a dezvolta capabilităţi antisatelit.

“China şi Rusia au desfăşurat activităţi foarte sofisticate pe orbită care le-ar putea permite să îşi manevreze sateliţii la mică distantă de ai noştri, reprezentând noi pericole fără precedent pentru sistemele noastre spaţiale”, a precizat vicepremierul american.

Armata americană este formată în prezent din Forţele Terestre, Forţele Maritime, Forţa Aeriană, Paza de Coastă şi Infanteria Marină.

În luna iunie, preşedintele Donald Trump a ordonat crearea unei Forţe Spaţiale pentru ca armata să abordeze vulnerabilităţile din spaţiu şi pentru a promova dominaţia americană în spaţiu.

La acea vreme, Ministerul rus de Externe, şi-a exprimat neliniştea faţă de proiectul american, acuzând Washingtonul că intenţionează “să aducă arme în spaţiu cu scopul de a organiza eventuale acţiuni militare acolo”.

Crearea Forţei Spaţiale mai necesită aprobarea Congresului SUA, însă unii membri şi-au exprimat temerile cu privire la costurile suplimentare.

Pence a afirmat că cererea iniţială ce va fi prezentată în Congres va fi de 8 miliarde de dolari pentru cinci ani şi că administraţia Trump lucrează cu factorii politici pentru a proiecta legile necesare.

Majoritatea activităţilor de apărare ce au legătură cu spaţiul se află în prezent sub controlul Forţei Aeriene,iar unii ofiţeri au declarat că o ramură independentă va crea cheltuieli inutile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe