Sub atenta îndrumare a Kremlinului, Crimeea a adoptat o nouă constituţie

Forţele armate ruseşti din Crimeea.
Forţele armate ruseşti din Crimeea. (captură youtube.com)

Parlamentul de la Simferopol a adoptat, în timpul întrunirii extraordinare de vineri, noua constituţie a Republicii Crimeea.

Bineînţeles, toţi cei 88 de parlamentari prezenţi au votat în favoarea Constituţiei, alţi 12 parlamentari fiind absenţi în ziua votului din Consiliul de Stat al Crimeei. Constituţia "republicii" va intra în vigoare de la data de 12 aprilie.

La crearea noii "Constituţii" au participat activ ”experţii ruşi şi crimeeni în construcţii constituţionale, reprezentanţii societăţii naţionale şi culturale din peninsulă, deputaţii Dumei de stat, membrii Consiliului Federaţiei cât şi reprezentanţii regiunilor şi teritoriilor ruseşti”, a declarat ”premierul” Serghey Aksyonov.

Aksyonov, numit într-o funcţie care nu exista anterior în Crimeea, susţine că noua Constituţie va oferi largi oportunităţi de dezvoltare a peninsulei.

”Constituţia, ce sporeşte oportunităţile publicului de a participa în guvern [sublinierea noastră, n.r], va contribui la dezvoltarea societăţii civile din Crimeea”, a adăugat acesta.

Noua Constituţie oferă autorităţilor oportunităţi de a adopta acte legale şi administrative proiectate să sporească progresul economic şi social al peninsulei cât şi să dezvolte educaţia, sănătatea şi cultura, a declarat Aksyonov.

Serghey Aksyonov, iniţial un parlamentar marginal de la Simferopol, a fost numit în funcţia de ”premier” la începutul invaziei ruseşti din Crimeea, când parlamentul local se afla sub ocupaţia trupelor grupurilor paramilitare ruseşti.

De la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, mulţi tătari crimeeni au fost strămutaţi, bătuţi violent sau chiar ucişi de către populaţia rusofonă.