Submarin nuclear american confruntă nave ale marinei militare iraniene

USS Georgia, remarcat de armata iraniană
USS Georgia, remarcat de armata iraniană (Armata iraniană)

Joi mass-media de stat iraniană a condamnat acţiunea unei nave „străine” despre care a spus că „intenţionează să se apropie de manevrele marinei” pe care forţele iraniene le desfăşoară în prezent în Golful Oman.

Ulterior, presa de stat iraniană a publicat imagini ale unui submarin în apropierea exerciţiului naval întins pe o perioadă de două zile, efectuat în apropierea strâmtorii Ormuz.

Potrivit declaraţiilor, submarinul a plecat la scurt timp după incident în urma unui avertisment al marinei iraniene.

Deşi armata SUA a refuzat să comenteze, AP raportează că se pare că nava ar fi fost submarinul nuclear USS Georgia. „Imaginile luate din elicopter ale exerciţiilor lansate de marina iraniană au arătat un submarin asemănător cu cele din clasa Ohio, USS Georgia, despre care marina americană a spus luna trecută că a fost trimis în Golful Persic - un anunţ ieşit din comun, care urmărea să sublinieze puterea armatei americane în regiune", conform AP.

Faptul că submarinul SUA a ieşit la suprafaţă atât de aproape de forţele navale iraniene sugerează că Pentagonul încerca să trimită un mesaj Iranului.

Potrivit AP, marina iraniană nu a identificat submarinul, dar a avertizat nava să se îndepărteze de zonă, deoarece erau lansate rachete din unităţile terestre şi de pe navele din Golf şi partea de nord a Oceanului Indian. Când i s-a cerut un comentariu cu privire la observarea submarinelor raportate, Cmdr. Rebecca Rebarich, purtătoare de cuvânt a celei de-a 5-a flote a Marinei SUA, aceasta a răspuns: „Nu vorbim despre operaţiuni submarine”.

Imaginile aeriene directe au fost preluate de la un elicopter militar iranian care patrula în zonă. Se pare că a planat deasupra submarinului trimiţând un mesaj de avertizare care cerea navei să plece.

Cele patru submarine din clasa Ohio ale Marinei SUA sunt de departe cele mai puternice din lume. Pot transporta un total de 154 rachete de croazieră Tomahawk Land Attack (TLAM Block-IV). Împreună cu torpilele, oferă un total de 176 de arme de dimensiuni mari.

USS Georgia a intrat în zona Golfului Persic între jumătatea şi sfârşitul lunii decembrie, pe măsură ce tensiunile dintre SUA şi Iran creşteau pe fondul rapoartelor potrivit cărora Donald Trump analiza oportunitatea unor acţiuni preventive, la îndemnul Israelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe