Sudarea uşilor de bloc ajunge în Beijing. Jumătate din capitala chineză este arestată la domiciliu de virusul Wuhan

Celebra piaţă Tiananmen, simbolul puterii comuniste, este închisă
Regimul comunist chinez a început să aplice carantine în Beijing, 22 mai 2022
Regimul comunist chinez a început să aplice carantine în Beijing, 22 mai 2022 (Noel Celis / AFP via Getty Images)

Piaţa Tiananmen – centrul politic al Chinei şi simbolul puterii regimului comunist – este acum închisă, pe măsură ce un focar de COVID-19 se răspândeşte în Beijing.

Autorităţile chineze au înăsprit măsurile de control în capitală, conform politicii oficiale „Zero-COVID”, nouă cartiere ale oraşului fiind incluse în ordinele de blocare.

Comitetul de management al cartierului Tiananmen din Beijing a anunţat marţi pe site-ul său că Piaţa Tiananmen va fi închisă de miercuri până pe 15 iunie, ca parte a măsurilor anti-COVID.

Este prima dată când Piaţa Tiananmen este închisă din cauza pandemiei.

Autorităţile au mai anunţat că, începând de marţi, măsurile de control vor fi îmbunătăţite în cele nouă cartiere din cele 16 ale oraşului, inclusiv Chaoyang, Haidian, Fengtai, Shijingshan, Tongzhou, Shunyi, Changping, Fangshan şi Mentougou.

În aceste zone, tuturor locuitorilor li se interzice libera circulaţie şi li se ordonă să lucreze de acasă până pe 28 mai.

Ordinul afectează 11,8 milioane de oameni din totalul de 21,88 milioane de locuitori ai Beijing-ului.

Autorităţile de la Beijing au închis deja majoritatea zonelor din cartierele Chaoyang şi Fengtai începând cu 5 mai.

Peste 154 de linii de autobuz şi 101 de staţii de metrou au fost, de asemenea, închise.

Între timp, locuitorii s-au plâns, prin intermediul reţelelor sociale, de blocaje neanunţate în multe zone.

Toate locaţiile interioare de vânzare cu amănuntul, centre culturale, de divertisment şi de sport sunt toate temporar închise în această perioadă, la fel şi parcurile, instituţiile de formare, de asistenţă socială şi casele de bătrâni.

Comunităţile rezidenţiale şi clădirile comerciale au fost, de asemenea, închise.

Curierii şi livrările, inclusiv alimente, sunt interzise în comunităţile rezidenţiale din cartiere, măsură care a generat plângeri în masă din partea cetăţenilor.

Potrivit cifrelor oficiale eliberate de autorităţi, de luni până marţi au fost raportate 71 de noi cazuri de COVID-19 la Beijing. Din 22 aprilie, în oraş au fost raportate un total de 1.591 de cazuri, care implică 15 raioane.

Statisticile publicate de regimul comunist chinez în legătură cu cazurile de COVID sunt considerate extrem de manipulate, din considerente politice.

„Nu ştiu dacă datele oficiale sunt adevărate sau nu”, a declarat pentru Epoch Times un rezident din Beijing, pe nume Li. „Oricum, de data aceasta [blocarea şi controlul din - n. r.] Beijing este mai strictă decât cea din Shanghai.”

În ultimele zile, la Beijing uşile clădirilor rezidenţiale au fost sudate şi mii de rezidenţi au fost transferaţi cu forţa din casele lor în unităţi de izolare centralizată.

Epoch Times a obţinut un videoclip care arată că intrarea unei clădiri rezidenţiale din Beidatun din cartierul Chaoyang este sudată din cauza unui caz de COVID-19 găsit printre rezidenţii săi.

Gao Rui, un rezident care locuieşte lângă strada Jingliang din oraşul Changyang, cartierul Fangshan, a declarat pentru Epoch Times că zeci de mii de oameni trăiesc în cele peste zece comunităţi din zonă.

„Nu există niciun caz de COVID în comunităţile noastre şi este încă blocat, ceea ce este foarte nerezonabil”, a spus Gao.

Autorităţile nu le-au furnizat rezidenţilor alimente sau provizii, iar aceştia pot obţine provizii doar cumpărându-le online, atunci când este posibil.

Cetăţenii afectaţi s-au plâns de noile măsuri de control prin intermediul reţelei sociale chineze Weibo.

„De ce interzic intrarea în comunitatea rezidenţială a livrărilor şi a portului din zone cu risc scăzut?” a întrebat un cetăţean într-o postare Weibo.

„Unele comunităţi sunt vechi şi nu au lift. Sunt bătrâni care trăiesc singuri acasă. Cum vor face rost de mâncare [fără livrare]?” a întrebat altul.

„Livrările şi curierii nu au voie să intre în comunitate, iar locuitorii trebuie să se adune la intrare pentru a-şi ridica livrările, uitaţi cum autorităţile sunt cele care au creat o adunare în masă”, a spus altul.

Până acum au fost efectuate cel puţin şase runde de testare a COVID-19 cu acid nucleic pentru toţi rezidenţii din 14 cartiere ale oraşului.

Virologul Chang Rongshan a spus că există riscul de infecţie încrucişată atunci când rezidenţii coboară pentru a se alinia pentru testarea acidului nucleic. Chang a afirmat că obiectivul regimului de a curăţa oraşul de COVID-19 până în iunie este „de-a dreptul imposibil”, deoarece numărul noilor infecţii creşte zilnic.

Între timp, blocarea din Shanghai încă nu a fost ridicată, în ciuda faptului că a început la sfârşitul lunii martie. Importantul oraş Tianjin, din nord, a intrat în carantină sâmbătă, provocând întreruperi pentru operaţiunile sale portuare.

Yan Huixin, directorul executiv adjunct al Centrului OMC al Institutului de Cercetare Economică din China, a declarat pentru Epoch Times că blocarea oraşelor mari ale Chinei a provocat o prăbuşire a economiei.

De asemenea, a perturbat lanţul global de aprovizionare şi a afectat şi mai mult principalele destinaţii de export ale Chinei - Statele Unite şi pieţele europene, a spus Yan.