Suedia se pregăteşte să blocheze intrarea companiei Huawei la licitaţiile pentru 5G

Huawei, a fost acuzată de spionaj pentru Ministerul Securităţii Statului şi de crearea unei infrastructuri pentru spionaj în mai multe ţări
Huawei, a fost acuzată de spionaj pentru Ministerul Securităţii Statului şi de crearea unei infrastructuri pentru spionaj în mai multe ţări (Luis Gene/AFP/Getty Images)

În pofida faptului că este cel mai mare furnizor de reţele de telefonie din lume, compania Huawei a fost desemnată o ameninţare la adresa securităţii de mai multe ţări, inclusiv de Statele Unite.

O modificare a legislaţiei suedeze va bloca în curând anumiţi furnizori să participe la licitaţiile organizate pentru reţeaua de infrastructură 5G. Potrivit televiziunii naţionale suedeze SVT, scopul principal al legii este acela de a putea bloca Huawei.

Noua legislaţie, care se aşteaptă să fie trecută prin Parlament în toamna acestui an, atribuie Forţelor Armate Suedeze şi agenţiilor de securitate (SÄPO) puterea de a defini condiţii pentru operatorii de telefonie mobilă. Acest lucru poate duce la excluderea anumitor producători în reţeaua 5G.

„Securitatea comunicaţiilor radio şi a reţelelor mobile devine din ce în ce mai importantă”, a explicat ministrul Digitalizării, Anders Ygeman.

„Modificarea legii face posibil refuzul de a participa în cazul în care un furnizor reprezintă o ameninţare pentru securitatea suedeză. De asemenea, oferă posibilitatea de a revoca permisele operatorilor”, a explicat Anders Ygeman. „Pur şi simplu nu putem permite componente periculoase. Guvernul şi eu considerăm că este important să avem noua legislaţie în vigoare înainte ca licitaţia pentru licenţe 5G să aibă loc la începutul anului 2020”, a continuat Ygeman.

În pofida faptului că a evitat să indice în mod deschis o ţară sau un furnizor anume, ministrul Digitalizării, Anders Ygeman, a solicitat anterior „modalităţi de a bloca compania Huawei”.

Administraţia SUA a desemnat Huawei o ameninţare la adresa securităţii globale şi a solicitat naţiunilor europene să oprească participarea companiei în reţelele 5G.

Agenţiile de intelligence ale ţărilor anglo-saxone - care formează aşa-numita organizaţie umbrelă Five Eyes ce colaborează în domeniul contraspionajului şi activităţilor anti-teroriste, formată de SUA, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Australia - au luat deja o poziţie fermă în ceea ce priveşte interzicerea componentelor de reţea 5G produse de Huawei.

Operatorii de telefonie mobilă suedezi dispun astăzi de o cantitate mare de echipamente de la Huawei pe reţelele mobile suedeze. Dacă Huawei este exclus din 5G suedez, măsura va reprezenta o schimbare majoră pentru operatorii de telefonie mobilă. Chiar şi ţara vecină Finlanda a ales Huawei ca furnizor de echipamente pentru prima sa reţea 5G.

Deşi în general operatorii de telefonie mobilă suedeză nu consideră Huawei drept o problemă de securitate, a subliniat SVT, comunitatea de apărare are o opinie diferită.

Compania Huawei neagă acuzaţiile de colaborare cu agenţiile de spionaj ale regimului comunist, susţinând că este o entitate privată, în pofida colaborării cu programele armatei chineze, controlată de partidul-stat.

China are un program de spionaj cibernetic pe scară largă, atât în domeniul de intelligence cât şi în cel comercial, care costă anual SUA aproximativ 3 miliarde USD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe