Summitul de la Vilnius domină paginile presei de peste Prut

(photos.com)

Joi la Vilnius, capitala Lituaniei, începe cea de-a treia reuniune a Parteneriatului Estic, unde Republica Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere la UE. 'Un eveniment istoric', spun liderii coaliţiei de guvernare, care vor merge in corpore la Summitul Parteneriatului Estic, scrie joi Adevărul.

După parafare, urmează traducerea textului în limbile oficiale ale Uniunii Europene. Potrivit calendarului agreat cu instituţiile europene, semnarea Acordului este programată pentru septembrie 2014. Odată cu semnarea acestuia, aproape 80% din prevederi, în special cele ce ţin de Zona de Liber Schimb, vor fi aplicate provizoriu, potrivit ziarului.

Executivul de la Bruxelles a propus, miercuri, ţărilor membre ale UE abolirea regimului de vize pentru moldoveni. Adevărul prezintă parcursul şi beneficiile acestui proces. Un mesaj de susţinere a transmis şi comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate. Stefan Fule şi-a manifestat bucuria că această propunere a fost făcută în ajunul Summitului Parteneriatului Estic la Vilnius.

'Avem o traiectorie clară, ştim unde vom ajunge şi cum vom păşi', susţine ministrul adjunct de externe, Iulian Groza, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei Moldova, referindu-se la documentele pe care le va semna Republica Moldova la Summitul Parteneriatului Estic. Iulian Groza sugerează că decizia Ucrainei de a amâna semnarea Acordului de asociere nu va afecta parcursul european al Republicii Moldova. 'Atunci când relaţiile dintre Republica Moldova şi UE se bazează pe fapte concrete care trebuie îndeplinite, care sunt incluse într-o agendă separată, ea nu trebuie să fie afectată de relaţiile UE cu alţi parteneri estici', a declarat Iulian Groza

Comentatorul Petru Bogatu atenţionează în Ziarul Naţional că, în spatele confruntării pentru Ucraina dintre Uniunea Europeană şi Rusia, se ridică duhul dezbinării. Evenimentele politice pe axa Vest-Est au evoluat într-o direcţie periculoasă. 'Putin nu numai că a înăsprit verticala puterii, ci şi a dat cu piciorul în standardele europene în materie de justiţie, alegeri şi mass-media. Pe plan extern, antiamericanismul, înfruntarea globală a Occidentului şi resovietizarea spaţiului defunctei URSS au fost ridicate practic la rangul unei ideologii de stat', observă autorul.

'Republica Moldova, 'condamnată' să lupte singură pentru viitorul ei european', potrivit unui comentariu publicat pe portalul de analize Politicon. Renunţarea de către Ucraina la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, cu o săptămână înainte de Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, reprezintă a doua lovitură dată UE, după cea dată de Armenia, potrivit sursei.

'Asocierea Ucrainei la Uniunea Europeană ar fi reprezentat pentru Moldova un paravan de protecţie împotriva presiunilor şi ameninţărilor care vin dinspre Federaţia Rusă. În acest context, renunţarea Ucrainei, chiar şi temporar, la procesul de asociere cu Uniunea Europeană, pune Republica Moldova în situaţia de a lupta singură pentru cauza europeană. Astăzi, practic, ţara noastră este expusă în mod direct la întregul arsenal de presiuni de natură economică, energetică şi, mai ales, ameninţări cu deportarea şi expulzarea masivă a migranţilor moldoveni care muncesc în Federaţia Rusă', potrivit Politicon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe