Summitul G20. SUA şi China au ţinut întâlniri private pentru a evita o deteriorare substanţială a legăturilor [Surse]

Preşedintele Joe Biden (dr) şi liderul chinez Xi Jinping
Preşedintele Joe Biden (dr) şi liderul chinez Xi Jinping (Youtube - captură ecran)

Un nou raport semnificativ şi neaşteptat al Wall Street Journal a dezvăluit că, înainte cu câteva zile de întâlnirea Xi-Biden de săptămâna trecută la summitul G20 de la Bali, cele două ţări au iniţiat la New York un dialog privat pe canale secundare între consilieri politici de top şi directori de afaceri, care a fost aprobat de ambele guverne.

Potrivit Zerohedge, întâlnirea a fost descrisă de către amiralul în retragere Mike Mullen ca încercând să prevină continuarea "traiectoriei descendente" a relaţiilor dintre SUA şi China "într-un moment periculos". Beijingul se bazează pe un om de afaceri american descris ca fiind un "vechi prieten al Chinei", cu un lung istoric de succes în relaţiile pozitive cu China: directorul de asigurări Maurice "Hank" Greenberg.

"Fiind cele două mari puteri ale vremii, în această calitate trebuie să încercăm să întoarcem situaţia", a comentat Mullen cu privire la discuţiile cu uşile închise de la începutul acestei luni.

Greenberg - în vârstă de 97 de ani, director executiv al firmei de asigurări şi investiţii C.V. Starr & Co. şi fost director executiv al gigantului în asigurări American International Group Inc. (AIG) - este văzut de la Beijing ca fiind un intermediar american de încredere, simbolizând o perioadă de politici comerciale şi de afaceri mai bune şi mai pragmatice între cele două superputeri economice.

WSJ subliniază că o delegaţie chineză de acest calibru nu a mai venit în SUA pentru dialog de dinainte de pandemia de coronavirus. Greenberg se declara de mult timp în favoarea unui angajament mai profund al SUA cu China, după ce în iulie a scris un articol de opinie în Journal în acest sens. În acest articol, el a cerut reînnoirea eforturilor de "restabilire a unui dialog bilateral constructiv".

În acel moment, conform surselor citate în raport, "Qin Gang, ambasadorul Chinei la Washington şi diplomat de carieră în care dl Xi are o încredere profundă, a adus articolul în atenţia conducerii chineze", iar delegaţia a fost pregătită să meargă la New York.

"Xi a dat apoi undă verde Ministerului de Externe pentru a forma un grup care să-l reflecte pe cel înfiinţat de Greenberg, format din foşti oficiali de rang înalt şi lideri de afaceri".

Potrivit detaliilor întâlnirii, care a fost privită de ambele părţi ca o iniţiativă secundară corespunzătoare primei întâlniri faţă în faţă cu Xi din timpul preşedinţiei Biden:

"Grupurile chinez şi american au purtat discuţii la sediul C.V. Starr de pe Park Avenue pe 10 noiembrie şi în ziua următoare, la care au participat 13 membri din fiecare parte. Printre americani, potrivit persoanelor, se numără Greenberg, Paul Fribourg, directorul general al companiei agroindustriale ContiGroup Cos., fostul senator american Joe Lieberman şi doi foşti ambasadori ai SUA la Beijing: Max Baucus, fost senator democrat de Montana, şi Terry Branstad, fost guvernator republican al statului Iowa".

Delegaţia chineză condusă de Wang Chao, fost viceministru de Externe, a invitat forumul - pe care participanţii îl numesc "Proiectul Morefar" - să continue întâlnirile, următoarea rundă de discuţii fiind propusă a fi găzduită în China anul viitor.

Au fost explorate domenii de potenţială cooperare în domeniul afacerilor, în cadrul discuţiilor cu privire la criza din Taiwan, delegaţii chinezi reiterând faptul că o eventuală reunificare cu China continentală rămâne o prioritate majoră pentru Beijing. Casa Albă ar fi fost înştiinţată cu privire la conţinutul schimbului de informaţii şi la planurile pentru întâlnirile viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii