Sunt contracurent persoanele nevaccinate?

Conform anumitor virologi italieni, cei nevaccinaţi sunt „nebuni” şi „dezertori”, dar ştiinţa spune altceva.
Un băieţel care arată cu degetul.
Un băieţel care arată cu degetul. (Thinkstock)

Fiecare vară îşi are hit-ul său. Cel din acest an este cu siguranţă despre cei nevaccinaţi şi despre presupusul pericol pe care aceştia îl reprezintă pentru întreaga comunitate.

Virologii şi comentatorii de salon îi arată cu degetul pe cei care au devenit inamicul public numărul unu. Cei care nu au fost încă vaccinaţi împotriva Covid 19 sunt comparaţi cu dezertorii, nebunii şi scandalagii.

Nebuni şi dezertori: aşa sunt descrişi în Italia cei nevaccinaţi împotriva virusului Wuhan (Sars Cov-2)

Jurnalistul Tommaso Labate de la Corriere della Sera, i-a comparat pe cei nevaccinaţi cu dezertorii din timpul războiului. Conform acestei metafore militare, vaccinarea ar fi echivalentă cu un act de credinţă pentru propria ţară, iar vaccinarea în masă ar reprezenta victoria pe front. O comparaţie discutabilă, având în vedere că cele mai mari înfrângeri militare ale Italiei, afirmă situl web byoblu.com, trebuie atribuite mai degrabă incompetenţei generalilor decât dezertării câtorva elemente.

Nu numai dezertori, însă, ci şi nebuni. Iată cum îi defineşte filosoful Umberto Galimberti pe cei nevaccinaţi. Totuşi, pentru a fi numiţi nebuni, cei nevaccinaţi ar trebui să fie cel puţin protagoniştii unei acţiuni care contravine propriilor interese.

Cu toate acestea, dacă ne uităm la datele ştiinţifice, se pare că în categoria lui Galimberti nu intră persoanele sub 40 de ani care nu au fost vaccinate.

Adevăratul raport risc-beneficiu pentru cei sub 40 de ani

Potrivit datelor de la Istituto Superiore di Sanità (Characteristics of COVID-19 patients dying in Italy), până în mai 2021, 122 de persoane au murit din cauza Covid 19. Acestea au fost persoane fără patologii clinice semnificative sau cu informaţii clinice indisponibile. Cu toate acestea, până în prezent, în aceeaşi grupă de vârstă, sub 40 de ani, Agenzia italiana del farmaco (acronim AIFA) a înregistrat 3.426 de raportări de efecte adverse în urma vaccinării (Rapporto sulla Sorveglianza Dei vaccini COVID-19).

Tot conform datelor AIFA, din numărul total de reacţii raportate, cel puţin 10% sunt clasificate ca fiind grave. În consecinţă, putem deduce că până în prezent aproximativ 340 de persoane, cu vârsta sub 40 de ani, au raportat reacţii adverse grave după administrarea vaccinului.

Prin urmare, datele AIFA şi ISS ne spun că, în prezent, o persoană sub 40 de ani are de trei ori mai multe şanse de a avea reacţii grave la vaccin decât şanse de a muri din cauza Covid.

Cei sub 40 de ani care nu se vaccinează pot fi numiţi nebuni sau sunt doar oameni prudenţi care aşteaptă date mai liniştitoare?

Vaccinarea: un act de solidaritate?

În timp ce raportul risc-beneficiu personal pentru cei sub 40 de ani rămâne foarte îndoielnic, baza acestei agresiuni verbale împotriva celor nevaccinaţi este presupusa convingere că ei sunt singurii care pot circula virusul, se pot îmbolnăvi şi îi pot îmbolnăvi pe alţii. Ar fi, aşadar, o chestiune de solidaritate, după cum a declarat igienistul Fabrizio Pregliasco.

Dar suntem cu adevărat siguri că cei nevaccinaţi sunt singurii agenţi de contagiune? Există mai multe surse ştiinţifice autorizate care par să contrazică aceste afirmaţii. Cum ar fi Institutul Mario Negri (Capacità immunizzante e sterilizzante: chi si vaccina può contagiare?) pentru cercetări farmacologice, care, întrebat dacă vaccinurile pot bloca contagiunea, a răspuns astfel:

"Vaccinarea previne apariţia bolii simptomatice, cu atât mai mult dacă aceasta este într-o formă severă. Cu toate acestea, lipsesc încă dovezi concludente privind capacitatea sa de a bloca infecţia."

Agenţia Italiană pentru Medicamente pare să adopte în continuare aceeaşi poziţie prudentă. Când a fost întrebată dacă: „Pot persoanele vaccinate să transmită totuşi infecţia la alte persoane?”, iată cum răspunde:

"Sunt în curs de desfăşurare studii pentru a stabili dacă persoanele vaccinate, infectate asimptomatic, pot infecta alte persoane. Deoarece este posibil ca, în ciuda imunităţii protectoare, în unele cazuri, virusul să persiste ascuns în mucoasa nazală, persoanele vaccinate şi cele care intră în contact cu acestea trebuie să continue să ia măsuri de protecţie împotriva COVID-19."

Cazurile de persoane vaccinate infectate

Faptul că persoanele vaccinate pot fi responsabile pentru noi focare este demonstrat şi de ştirile recente. Un exemplu este contagierea de pe portavionul Queen Elizabeth, unde au fost înregistrate 100 de cazuri de Covid în rândul celor vaccinaţi cu o doză dublă.

Principiul a fost confirmat în Israel, unde 50% din noile infectări au apărut în rândul persoanelor vaccinate cu o doză dublă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Regatul Unit, unde, în ciuda faptului că 87% din populaţie a fost vaccinată, numărul cazurilor de Covid a crescut din nou, chiar şi în rândul celor aşa-zis imunizaţi.

Citim în ziarul italian Libero din 17 iulie 2021: „Varianta Delta, ministrul britanic al Sănătăţii este pozitiv şi simptomatic: a fost vaccinat cu două doze. Alarmă în Europa”.

Cu toate acestea Marea Britanie a decis să renunţe complet la restricţiile impuse atât celor vaccinaţi, cât şi celor nevaccinaţi. Instituţiile ştiinţifice de top şi datele pe care le susţin sugerează că nu ar trebui să existe nicio discriminare între persoanele vaccinate şi cele nevaccinate.

Pe de altă parte, însă, există un grup de virologi şi comentatori de salon care alimentează ura în rândul publicului, insistând pentru un tratament care, mai ales pentru grupul de vârstă tânără, nu pare să aibă un raport risc-beneficiu favorabil.

„Şi astfel, afirmă filozoful, eseist şi editorialist Diego Fusaro în transmisiunea “Lampi di pensiero quotidiano” apare aici aporia fundamentală a întregii probleme a administrării în masă a serului binecuvântat mereu lăudat. Dacă până şi persoanele vaccinate se pot infecta şi contagia, prezentând simptomele bolii, pe ce bază ar trebui să li se acorde doar lor infama carte verde care le dă acces la drepturi fundamentale de care ar fi privaţi cei care nu se supun serului binecuvântat? Ar trebui ca cei nevaccinaţi să fie excluşi din viaţa socială pentru a-i proteja pe cei vaccinaţi? Dar aceasta ar fi o contradicţie majoră. Ar trebui ca Hercules să îi excludă pe cei nevaccinaţi din locurile publice pentru că aceştia răspândesc virusul care este răspândit şi de cei vaccinaţi? Aceasta ar fi, de asemenea, o contradicţie macroscopică.

Dacă, aşa cum explică centrele de informare, atât cei vaccinaţi, cât şi cei nevaccinaţi pot infecta şi pot fi infectaţi, de ce doar primii ar trebui să primească sacrosanta carte verde? Nu este aceasta o contradicţie flagrantă? Un lucru mi se pare de neclintit, dincolo de orice îndoială rezonabilă: infama #discriminare creată de cartea verde şi de #green-stapo verde este ideologică, nu medicală. Spun acest lucru în lumina a ceea ce tocmai s-a spus: chiar şi cei vaccinaţi se pot infecta şi se pot infecta într-un mod simptomatic, aşa cum dovedeşte cazul ministrului britanic. Cartea verde este o discriminare ideologică. Nu juraţi credinţă adevărului medico-ştiinţific şi noului Leviathan tehnico-sanitar? Ei bine, nu vi se va elibera o carte verde şi veţi fi privaţi de anumite drepturi fundamentale. Dacă vreţi să le recâştigaţi, va trebui să abjuraţi şi să juraţi credinţă verbului #medico-ştiinţific şi noului Leviatan tehnico-sanitar”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură