Supărare mare la Beijing, după ce ministrul de Externe german l-a numit "dictator" pe liderul comunist Xi Jinping

Xi Jinping
Xi Jinping (THOMAS PETER AFP/Getty Images)

Afirmaţia ministrului de Externe german, potrivit căruia preşedintele comunist chinez Xi Jinping este un "dictator", a stârnit nemulţumiri la Beijing, autorităţile chineze calificând acest titlul drept "absurd" şi o "provocare politică deschisă", informează Reuters, citând un comunicat emis luni de Ministerul chinez de Externe.

Reacţia vine după ce şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, întrebată într-un interviu acordat Fox News săptămâna trecută, a răspuns:

"Dacă Putin ar câştiga acest război, ce semn ar fi acesta pentru alţi dictatori din lume, precum Xi, precum preşedintele chinez?".

Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, a declarat că remarcile lui Baerbock au fost "extrem de absurde" şi au încălcat demnitatea politică a Chinei.

"Acestea reprezintă o provocare politică deschisă", a declarat Mao la o conferinţă de presă obişnuită, adăugând că China a depus o plângere către Germania.

Context

Baerbock este un critic deschis al Chinei.

În august, ea a declarat că Beijingul reprezintă o provocare pentru "fundamentele modului în care trăim împreună în această lume". Anterior, ea a descris aspecte ale unei călătorii în China ca fiind "mai mult decât şocante" şi a declarat că Beijingul devine din ce în ce mai mult un rival sistemic decât un partener comercial.

În iunie, preşedintele american Joe Biden l-a numit, de asemenea, pe Xi "dictator", la o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken a încheiat o vizită în China menită să stabilizeze legăturile.