Super taifunul Nanmadol loveşte Japonia. Nouă milioane de oameni, sfătuiţi să-şi părăsească locuinţele [VIDEO]

(Youtube - captură ecran)

Nouă milioane de persoane au fost sfătuite să îşi părăsească locuinţele, deoarece Japonia este lovită de unul dintre cele mai grave taifunuri pe care le-a văzut vreodată ţară.

Potrivit BBC, taifunul Nanmadol a ucis două persoane şi a rănit aproape 90 după ce a lovit, duminică dimineaţa, Kyushu, cea mai sudică dintre cele patru insule principale ale Japoniei, şi urmează să ajungă în zilele următoare la Honshu, cea mai mare insulă.

Zeci de mii de persoane şi-au petrecut noaptea de duminică spre luni în adăposturi de urgenţă, iar aproape 350.000 de locuinţe au rămas fără curent electric. Transporturile şi afacerile au fost perturbate, iar ţara se pregăteşte pentru inundaţii şi alunecări de teren de amploare.

Nanmadol a adus rafale de până la 234 km/h, iar în unele zone au fost prognozate ploi de 400 mm (400 l/m2 ) în 24 de ore.

Au fost anulate serviciile de trenuri de mare viteză, feriboturi şi sute de zboruri. Multe magazine şi alte afaceri au fost închise, iar saci de nisip au fost amplasaţi pentru a proteja unele proprietăţi.

Taifunul a ajuns duminică dimineaţa în apropierea oraşului Kagoshima, situat în extremitatea sudică a celei mai sudice insule a Japoniei, Kyushu. Un râu din Kyushu a ieşit din matcă.

Radiodifuzorul de stat NHK a declarat că un bărbat a fost ucis când maşina sa a fost scufundată de inundaţii, iar un altul a murit după ce a fost îngropat într-o alunecare de teren. Încă o persoană este dată dispărută, iar 87 au fost rănite.

Imagini video locale arată acoperişuri smulse de pe clădiri şi panouri publicitare răsturnate.

Se preconizează că furtuna se va îndrepta spre est şi va trece pe deasupra insulei principale a Japoniei, Honshu, înainte de a se îndepărta spre mare până miercuri. În capitala Tokyo au căzut ploi abundente, iar linia de metrou Tozai a fost suspendată din cauza inundaţiilor.

A fost emisă o alertă de nivel cinci, cel mai înalt pe scara japoneză de avertizare în caz de dezastru, pentru peste 500.000 de persoane din zonele Kagoshima, Miyazaki, Oita, Kumamoto şi Yamaguchi.

Aproximativ nouă milioane de persoane au primit ordin să evacueze părţi din regiunile Kyushu, Shikoku şi Chugoku, în urma unei alerte de nivel patru.

Nanmadol a fost clasificat drept super taifun de către Centrul comun de avertizare a taifunurilor din SUA (JTWC), un termen aplicat furtunilor cu viteze susţinute ale vântului de 240 km/h sau mai mult. Este echivalentul unui uragan de categoria 4 sau 5.

Premierul Fumio Kishida şi-a amânat până marţi o vizită la New York, unde urma să ţină un discurs în cadrul Adunării Generale a ONU, pentru a monitoriza impactul furtunii.

Oamenii de ştiinţă au prezis un sezon de uragane foarte activ în acest an, influenţat de un fenomen natural cunoscut sub numele de La Nina. Temperaturile mai ridicate de la suprafaţa mării în Atlantic şi în Caraibe, ca urmare a schimbărilor climatice, ar putea avea, de asemenea, un impact.

Grupul Interguvernamental de Experţi privind Schimbările Climatice (IPCC) a declarat că ciclonii tropicali intenşi se vor intensifica probabil la scară globală.