Superb râu bănăţean, în pericol să fie secat cu "binecuvântarea" Guvernului. Cărăşenii cer dezbatere publică [Opinie]

Guvernul Ciuca,
Guvernul Ciuca, (Epoch Times România)

Ministerul Mediului, în loc să permită respectarea Legii 292/2018, muşamalizează un simulacru de evaluare de mediu la minister, invocând "Ordonanţa Ecocidelor". Faptul că Avocatul Poporului a argumentat neconstituţionalitatea ordonanţei nu a avut niciun ecou la acest minister profund deprofesionalizat.

Unul dintre cele 9 proiecte ilegale promovate este cel de secare a râului Belareca (AHE Cerna-Belareca). Prevede ridicarea unui baraj de captare pe acest superb râu bănăţean, amonte de satul Globurău, iar de la baraj apele râului ar fi deviate pe sub munte, spre Cerna. Proiectul hidroenergetic este situat în judeţul Caraş-Severin, deci evaluarea de mediu trebuia făcută de Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, cu dezbateri publice organizate cel puţin în localităţile localnicilor cărora le va fi furat râul: Mehadia, Plugova şi Globurău.

Ministerul aminteşte, într-o postare din 20 februarie, o decizie de exceptare de la lege pe care nu o postează. Postează doar, fără nicio semnătură, nişte motive absurde, marcate de fals. Şi mai aflăm, din textul neasumat în cauză, că în 15 februarie s-a întrunit în secret o Comisie de Analiză Tehnică, la minister.

Cărăşenii au reacţionat imediat, GEC Nera a emis în 23 februarie un comunicat de presă, care se încheie astfel: "Cerem Ministerului Mediului să se renunţe la acest abuz şi se se consulte publicul din localităţile interesate conform Legii 292/2018, în întregul ei, şi în conformitate cu Convenţia de la Aarhus".

Oare de ce hoţii de râuri şi acoliţii lor mută simulacrul de evaluare la Bucureşti? Probabil că nu au uitat că în acest colţ de ţară mai există spirit civic, că la dezbaterea pentru secarea Nerei, ţinută tot în Caraş-Severin (la Prigor), a fost plină sala cu localnici revoltaţi, care nici nu luau în calcul să permită mutilarea cadrului lor natural.

Degradarea transparenţei şi consultării publicului pe probleme de mediu în România este stridentă. În urmă cu câţiva ani eu primeam prin poştă, de la APM Caraş-Severin, invitaţie să particip la Comisie de Analiză Tehnică. Acum se întruneşte Comisie de Analiză Tehnică la minister, în secret, pentru distrugerea râurilor în Caraş-Severin. Şi mai deplasat este că totul se întâmplă cu un ministru al mediului UDMR-ist. Cum rămâne cu prioritatea la guvernare declarată de UDMR, "descentralizarea"?

Pretextele invocate de minister sunt siderante. Unul este ca "ţara noastră şi-a sumat eliminarea etapizată a centralelor electrice pe lignit şi huilă". Dar cele 8 convenţii încălcate de "Ordonanţa Ecocidelor" nu şi-a asumat România să le respecte? Statele care semnează o convenţie internaţională nu îşi asumă să o şi respecte?

Şi, dacă tot am ajuns la cărbune, trebuie să înlocuim poluarea cu ecocidele? Nu era mai simplu ca statul român să nu-i mai saboteze pe prosumatori? Sau să se retehnologizeze hidrocentralele existente, care deja şi-au produs impactul de mediu, în loc să distrugem ultimele râuri care mai curg libere?

Altă scuză siderantă este "asigurarea debitului de servitute la staţiunea Băile Herculane". Deci Ministerul Mediului recunoaşte că acum se încalcă legea, că pe Cerna nu este asigurat debitul de servitute aval de barajul Valea lui Iovan (baraj de la care apa Cernei este deviată pe sub munte, spre Motru). Şi vrea să compenseze această ilegalitate pe care o tolerează în prezent cu o nouă ilegalitate. Îşi bate joc complet de reţeaua hidrografică a zonei. Nu-i ajunge că apa Cernei este deviată în Motru, Motru este deviat în Tismana, Bistriţa Gorjană este deviată spre Tismana. Acum vrea să devieze şi Belareca spre Cerna. Şi mai revoltător este că ilegalitatea în cauză, captarea Cernei, nu are loc oriunde, ci chiar în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei. Iar Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei nu este un parc naţional "oarecare", aici acelaşi minister se lăuda anul trecut că a demarat proiect pilot de creştere a nivelului de nonintervenţie până la minim 75% din suprafaţă.

Această nonintervenţie în Valea Cernei nu înseamnă şi să nu mai fie secată Cerna, ca să nu mai trebuiască să fie străpunşi munţii ca să fie adusă apa Belarecăi în Cerna, ca să compenseze secarea Cernei?

Proiectul de secare a râului Belareca are impact cumulat cu un alt proiect de distrugere a râului, un proiect de regularizare ajuns deja la stadiul de 76%, denumit ciudat "Regularizare pârâu Belareca".

Deşi Belareca este încă un râu în toată regula, Administraţia Bazinală de Apă Banat îl numeşte pârâu, în anticiparea viitoarei captări a debitului. Această mutilare a albiei s-a făcut ilegal, fără evaluarea impactului asupra mediului, doar în baza unei decizii a etapei de încadrare fără evaluarea impactului asupra mediului.

Belareca
Belareca (Alexandru Teleagă)

Şi reprezintă, la fel ca proiectul de secare a râului, şi o batjocorire a banului public, nu doar a patrimoniului natural. Un alt amănunt picant este faptul că ABA Banat scotea la licitaţie proiectul de regularizare, de mutilare a cursului râului (cu o valoare estimată de 13.554.752 lei), când nici măcar nu solicitase vreun act de reglementare de la APM Caraş Severin. Deci cei de la ABA Banat ştiau perfect că evaluare de mediu este doar un simulacru, că se ştie că vor primi act de reglementarea favorabil chiar înainte de a cere ceva. La fel cum Ministerul Mediului ştie că evaluarea proiectului de secare a râului Belareca este doar un simulacru, doar o mimare schiţată şi jalnică. Că soarta râului este decisă deja.

Călin Dejeu este colaborator Epoch Times România. Opiniile din acest articol aparţin autorului.