Supernovele dau noi indicii despre misterioasa energie neagra

Supernovele au fost folosite de astrofizicieni pentru a determina varsta universului si misterioasele energii care il stabilizeaza. Sunt ilustrate ramasitele uneia sau chiar doua supernove care au explodat in urma cu 15.000 de ani la o distanta de 2500 ani lumina de pamant in directia constelatiei Cygnus, Lebada. Steaua stralucitoare din centrul imaginii cunoscuta ca Cygnus 52 nu este asociata cu supernova.
Supernovele au fost folosite de astrofizicieni pentru a determina varsta universului si misterioasele energii care il stabilizeaza. Sunt ilustrate ramasitele uneia sau chiar doua supernove care au explodat in urma cu 15.000 de ani la o distanta de 2500 ani lumina de pamant in directia constelatiei Cygnus, Lebada. Steaua stralucitoare din centrul imaginii cunoscuta ca Cygnus 52 nu este asociata cu supernova. (NOAO / AURA / NSF / AFP / Getty Images)

Washington — Sorii care au explodat acum 9 miliarde de ani au ajutat sa dovedeasca ca o forta misterioasa, numita energie neagra, punea presiune pe univers inca din acea vreme, au raportat oamenii de stiinta saptamana trecuta.

Ei inca nu inteleg aceasta energie neagra — care pare sa fie peste tot, punand presiune in univers prin puterea sa de respingere. Insa acum s-ar putea ca oamenii de stiinta sa fie pe drumul cel bun.

“Noi credem ca este un indiciu semnificativ in intelegerea uneia dintre cele mai presante intrebari din fizica,” a declarat astrofizicianul Adam Riess de la universitatea Johns Hopkins si Institutul de Stiinta al Telescopului Spatial NASA.

Aceste descoperiri, facute cu ajutorul telescopului Hubble Space Telescope, sugereaza ca Albert Einstein a avut dreptate cand a prezis ca o forta de energie pe care el a numit-o constanta cosmologica, strabate universul.

Mai tarziu el a abandonat teoria constantei cosmologice si a numit-o “cea mai mare greseala” a vietii sale. Descoperirea energiei negre in 1998 a reinviat teoria sa.

“Se pare ca aceasta energie neagra a stimulat expansiunea universului acum 9 miliarde de ani,” a afirmat Riess.

Indicatoare de distanta cosmica

Aceasta intareste dovezile ce sustin ca expansiunea universului dupa Big Bang a incetinit pentru o perioada dupa care a inceput sa accelereze acum 4 sau 5 miliarde de ani.

Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie studiind 24 de stele aflate la o mare departare de pamant care au explodat intr-o rafala (supernova), acum 9 miliarde de ani.

“Supernovele sunt indicatoare de distanta cosmica,” a spus Reiss.

Aceste supernove sunt folositoare pentru ca ele au explodat toate la aceeasi marime — de 1.4 ori masa soarelui nostru. Deci, masurand stralucirea lor aparenta, astronomii pot determina distanta lor si viteza de extindere a universului.

Chiar daca exista teorii competitive privind evolutia universului, cea mai acceptata idee actuala este ca acesta se extinde cu o viteza care ii permite sa se extinda mereu, idee opusa teoriei expansiunii universului datorita nasterii de noi atomi.

Sean Carroll de la Institutul de tehnologie din California, care nu a lucrat la raport, a afirmat ca multi experti cred ca energia neagra a ajutat sa conduca la prima expansiune a universului dupa Big Bang, de-alungul unui timp numit inflatie.

“Se potriveste cu datele pe care le avem. Ceva asemanator energiei negre conducea inflatia. Ceva asemanator energiei negre exista si acum. Este normal sa ne intrebam daca este acelasi lucru,” a declarat Carroll reporterilor.

Expansiunea universului si rata sa de expansiune este afectata de cat de multa materie exista si deci cata gravitate este si cat de mult este contracarata de aceasta energie neagra.

Cercetatorii vor publica descoperirile lor in editia din luna februarie a jurnalului de astrofizica Astrophysical Journal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură