Suplimente alimentare din China contin medicamente veterinare

O persoana trece pe langa un magazin de medicamente din Beijing, 9 iulie 2007.
O persoana trece pe langa un magazin de medicamente din Beijing, 9 iulie 2007. (The Eng Koon / AFP / Getty Images)

Recent a iesit la iveala ca un producator farmaceutic din China a introdus timp de ani de zile substante folosite in medicamente veterinare in produsele sale, inainte ca acestea sa fie retrase de pe rafturile magazinelor.

Suplimente alimentare in valoare de peste 30 de milioane de yuani (4,7 milioane de dolari) au fost descoperite in timpul unui raid in provincia chineza Shanxi. S-a descoperit ca producatorul a introdus substante folosite in medicamente veterinare intr-un supliment alimentar scump numit “Hong Kong Instant Asthma Relief” (pentru astm). Suplimentul trebuia sa contina ingrediente din medicina chineza precum Ginseng si ciurperca Lingzhi.

Beijing Morning Post a raportat in 3 octombrie ca un chinez pe nume Liu, din Beijing, a cumparat 12 cutii din acest supliment pentru a-si trata astmul cronic.

Totusi, dupa ce a consumat suplimentul, barbatul a inceput sa aiba greturi si apoi a vomitat in repetate randuri. Apelurile sale catre compania farmaceutica au ramas fara raspuns.

Un reporter la de Beijing Morning Post a descoperit ca locul de productie listat pe supliment era fals si ca firma Shanxi Tianlong Biotechnology Co., Ltd. indicata pe eticheta nu produce un medicament cu acest nume.

O investigatie ulterioara a descoperit ca suplimentul fals era produs intr-o cladire abandonata dintr-un sat mic langa orasul Xi’an, provincia nord-vestica chineza Shanxi. Aceasta unitate a produs 8 tipuri diferite de suplimente, incluzand “Hong Kong Instant Asthma Relief”, “Deep-sea Combined Revival Capsule” si “Add Strength.”

Producatorul farmaceutic fals a recunoscut reporterului ziarului ca principalele ingrediente din suplimente sunt amidonul si maltodextrina (un aditiv alimentar), alaturi de substante folosite in medicamente veterinare amestecate in continutul suplimentelui.

Au fost descoperite aproximativ 96.000 de pachete de suplimente false, avand o valoare totala de peste 30 de milioane de yuani.

Conform unei relatari a Guangming Daily din 3 octombrie, in prima jumatate a anului 2011 suplimentul “Hong Kong Instant Asthma Relief” a fost vandut in 18 magazine din diferite orase din sud-estul Chinei, precum Quanzhou, Xiamen si Zhangzhou.

Un vanzator a declarat ziarului Guangming Daily ca suplimentul s-a aflat pe raft mai mult de un an si era foarte popular.

Totusi, produsul a disparut brusc de pe rafturi in acest an. Vanzatorul a declarat ca magazinul nu stia ca suplimentul era fals.

Nimeni nu a raspuns la telefon cand New Tang Dynasty TV (NTD) a sunt la sediul companiei Shanxi Tianlong Biotechnology Co., Ltd. in 4 octombrie.

Politia locala era de asemenea neinformata si nu a oferit raspunsuri.

Intre timp, imaginile cu produsul au fost deja sterse de pe website-ul companiei Shanxi Tianlong Biotechnology Co., Ltd.

Expertii au avertizat ca medicamentele veterinare sunt proiectate pentru a se conforma conditiilor fiziologice si metabolice ale animalelor – consumul lor de catre oameni ar putea rezulta in otravire si ar putea cauza reactii care ameninta viata.

Un anumit numar de cazuri de suplimente contrafacute a fost raportat in China in anii recenti. Orasele Hangzhou si Nanjing au intalnit astfel de probleme inainte.

Ministerul chinez al Sanatatii a publicat in luna ianuarie o lista cu 51 de medicamente si suplimente contrafacute. Printre ele, 19 suplimente diferite pentru ajustarea nivelului de zahar in sange contineau chimicale toxice pentru oameni, precum sibutramina si fenolftaleina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură