Supravieţuitor al dramei Colectiv trage semnalul de alarmă: Un tânăr cu arsuri pe 70% din corp aşteaptă de 2 zile transferul în străinătate

Bolnavi în spital
Bolnavi în spital (Epoch Times România)

UPDATE: Tânărul cu arsuri pe 70% din corp va fi transferat, luni dimineaţa, la Spitalul AKH din Viena cu un avion militar şi va fi însoţit de o echipă SMURD din Capitală, a declarat pentru Mediafax, şeful DSU, Raed Arafat.

„Va fi transferat luni dimineaţă la AKH Viena, pentru că azi nu îl poate primi nici spitalul din Austria şi nici cel din Belgia. Va pleca cu o aeronavă militară şi va fi însoţit de un echipaj SMURD Bucureşti”, a susţinut Arafat.

* * *

Un tânăr de doar 20 de ani care a suferit arsuri pe 70 la sută din suprafaţa corpului aşteaptă de vineri dimineaţă la Spitalul Universitar un transfer la un spital din străinătate, unde viaţa îi poate fi salvată, a atras atenţia, pe Facebook, Mihai Grecea, unul dintre supravieţuitorii dramei Colectiv.

Potrivit acestuia, transferul tânărului "e în pixul ministrului bolii şi al secretarilor săi de stat" însă la "ministerul bolii e vacanţă".

De partea sa, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătar susţine că tânărul va fi transferat imediat ce îşi va da acceptul spitalul din Belgia la care au fost trimise documentele, relatează Hotnews.

"În momentul în care am discutat aseară şi cu clinicile din Belgia am decis împreună cu Raed Arafat transferul în Belgia, deşi găsisem un loc la Spitalul de Arşi. (...) Spitalele din Belgia ne-au cerut informaţii suplimentare (...) Cum vine răspunsul din Belgia, pacientul poate pleca în Belgia", a declarat la Digi 24 secretarul de stat.

Redăm postarea lui Mihai Grecea:

"Noaptea minţii revine la Ministerul Bolii.

La Spitalul Universitar se află de ieri dimineaţă un pacient tânăr cu arsuri grave, în urma electrocutării, pe 70% din suprafaţa corporală. Are 20 de ani şi, deşi e politraumatizat, are şanse să scape dacă Ministrul Sănătăţii, Secretarii de stat şi COSU îi vor mişca curul să demareze transferul în străinătate. NU la Bolniţa Arşilor de pe Calea Griviţei! Au baza legală - OMS 476/2017 şi realitatea din spitalele de la noi arată clar că şansa sa la viaţă este transferul în străinătate urgent. Protocoalele de tratament al pacienţilor cu arsuri arată că un pacient ars are 48 de ore fereastră de oportunitate pentru transfer interspitalicesc.

Dar la Ministerul Bolii e vacanţă, toată lumea plecată, belferie maximă. Astăzi erau la COSU 6 cazuri de pacienţi critici cu recomandare fermă de transfer în străinătate iar Ministerul nu aprobă nimic. Se pişă pe dreptul lor constituţional la viaţă. Pentru că vorbim de cazuri critice, nu de bolnavi cronici care au nevoie de tratament. Sunt pacienţi ai statului român care are obligaţii faţă de aceşti cetăţeni aflaţi în momente critice!

Deşi anul trecut am ajuns cu MS, după un an de parlamentări, la un acord şi a fost elaborat un mecanism de transferare în străinătate a pacienţilor cu arsuri grave care nu pot fi trataţi în România, ordinul de ministru, aprobat de Sorina Pintea, nu a mai fost publicat niciodată în Monitorul Oficial pentru că nu a avut şi restul de semnături de pe traseul de avizare. A picat guvernul, a picat şi OMS-ul, adică n-a mai apucat să fie dat.

Suntem exact în situaţia de la Colectiv în privinţa transferurilor arşilor. Totul e în pixul ministrului bolii şi al secretarilor săi de stat.

Domnilor de la Ministerul Sănătăţii, acţionaţi odată? În afară de combinaţii politicianisto-mafiotice vă ocupaţi şi de probleme importante pentru sănătatea publică? În noaptea asta tânărul ar trebui să ajungă într-un centru de arşi. Nu avem în ţară, vă repet. Recitiţi şi OMS 476/2017 dacă sunteţi incompetenţi. Hai cu Spitalul Reine Astrid din Bruxelles, hai cu Spitalul de Arşi de la Charleroi! Mişcaţi ceva! Daţi telefoane, căutaţi loc în centru de arşi pentru acest tânăr de 20 de ani cu şanse reale!"