"Surprize, Surprize", OMV Petrom descoperă noi zăcăminte de ţiţei

Rafinărie OMV
Rafinărie OMV (JOE KLAMAR / AFP / Getty Images)

Au trecut doar şase zile de când Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu anunţa că sutele de milioane de euro investite în ultimul timp vor genera în următoarele zile, săptămâni sau luni rezultate, adică noi descoperiri de ţiţei sau gaze naturale şi iată, una din marile companii gazifere anunţă că a găsit un nou zăcământ.

Zăcământul de ţiţei a fost descoperit în Marea Neagră, surpriză, de către OMV Petrom, companie al cărui director de afaceri publice a fost însuşi Răzvan Nicolescu înainte să fi fost promovat la Guvern.

Compania a anunţat miercuri că a făcut o descoperire de ţiţei în apele de mică adâncime din Marea Neagră, în perimetrul Istria, la o distanţă de circa 60 kilometri de ţărm şi la o adâncime de 2,1 kilometri sub fundul mării. Adâncimea apei în acea zonă este de 50 metri iar producţia ar putea începe în 3-4 ani.

Primele estimări rezultate din testele de producţie indică o producţie potenţială pe sondă de 1.500-2.000 barili echivalent petrol (bep) pe zi.
Comparativ, producţia medie zilnică de ţiţei a OMV Petrom în România a fost în 2013 de 78,4 mii bep/zi.

"Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potenţial pentru noi descoperiri. În prezent, producţia din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producţia totală de hidrocarburi a companiei în România", a declarat într-un comuniat citat de Gândul, Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Explorare şi Producţie.