Sursă anonimă: Trump şi Kim se vor întâlni în februarie în Vietnam pentru tratative nucleare

Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C.
Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump şi dictatorul comunist nord-coreean Kim Jong-un se vor întâlni în Vietnam la sfârşitul lunii februarie pentru a purta noi discuţii pe tema denuclearizării, potrivit unei surse anonime.

Preşedintele comunist chinez Xi Jinping susţine summitul, a declarat sursa pentru CNN. Totuşi, sursa a precizat că în prezent nu s-a abordat o întâlnire Trump-Xi în marja acestui summit. Trump şi Kim s-au întâlnit anul trecut în Singapore, fiind prima întâlnire care a avut loc vreodată între preşedinţi ai celor două ţări, potrivit Express.co.uk.

Cel de-al doilea summit a fost anunţat în 18 ianuarie, după convorbirile cu negociatorul şef nord-coreean pe probleme nucleare, Kim Yong-chol, dar nu au fost publicate alte detalii.

De asemenea, agenda noului summit încă nu este clară.

Steve Biegun, delegat american în Coreea de Nord, a afirmat săptămâna aceasta, într-un discurs la Stanford, că SUA nu urmăreşte să invadeze statul comunist şi a sugerat că Trump ar putea pune capăt în mod oficial războiului coreean.

Războiul coreean, care a avut loc la începutul anilor 1950, s-a încheiat cu un armistiţiu în 1953, dar nu s-a semnat niciun tratat de pace.

Biegun a adăugat că, totuşi, SUA nu îşi va retrage trupele din Coreea de Sud.

Discuţiile pe tema denuclearizării de anul trecut s-au încheiat cu angajamentul lui Kim de a depune eforturi în vederea denuclearizării complete a Peninsulei Coreene.

Însă miercuri, directorul Serviciului naţional de informaţii al SUA, Dan Coats, a precizat că este puţin probabil că Phenianul să renunţe la toate armele nucleare, întrucât regimul comunist a continuat activităţile în acest domeniu în pofida promisiunilor privind denuclearizarea.

Aparent, Coats, a contrazis afirmaţiile lui Trump cu privire la marele progres realizat cu Phenianul.

Directorul CIA, Gina Haspel, a afirmat la rândul ei că regimul nord-coreean este „dedicat dezvoltării unei rachete înarmate nuclear cu rază lungă care ar putea prezenta o ameninţare directă pentru Statele Unite”.

Totuşi, Trump a susţinut că aceşti şefi ai sectorului de informaţii american i-au declarat că afirmaţiile lor au fost „citate total eronat” şi scoase din context.