Sute de mii de oameni protestează în Franţa, mii în Germania, împotriva restricţiilor COVID

Franţa zguduită de al şaptelea weekend de proteste care au atras peste o sută de mii de persoane
Un manifestant deţine o pancartă pe care scrie „Nu permisului de  sănătate” în timpul unui protest în Montpellier, sudul Franţei, pe 28  august 2021.
Un manifestant deţine o pancartă pe care scrie „Nu permisului de sănătate” în timpul unui protest în Montpellier, sudul Franţei, pe 28 august 2021. (Sylvain Thomas / AFP prin Getty Images)

Zeci de mii de oameni din Germania şi Franţa au protestat împotriva restricţiilor impuse pe fondul pandemiei virusului Wuhan şi a paşapoartelor de imunitate în weekend.

Poliţia germană a interzis nouă manifestări planificate sâmbătă, inclusiv una organizată de mişcarea Querdenker din Stuttgart, cea mai populară mişcare antiblocare din Germania. Un tribunal a decis să permită doar un eveniment, planificat pentru 500 de persoane, sâmbătă şi duminică.

Peste 2.000 de poliţişti au fost staţionaţi în jurul oraşului pentru a-i dispersa pe cei care s-au prezentat la eveniment în ciuda interdicţiilor.

Mass media germană a transmis că în timpul unui protest care a avut loc sâmbătă seară la Mitte, poliţia a folosit spray de piper pentru a dispersa mulţimea.

Manifestanţii din Düsseldorf deţineau bannere pe care scria „Opriţi comportamentul arbitrar al poliţiei”, „Protejaţi dreptul fundamental la demonstraţie” şi „Respingeţi atacurile asupra libertăţii de întrunire”, a raportat Deutsche Welle.

Statul Renania de Nord-Westfalia planifică o lege a adunărilor publice despre care criticii spun că le limitează capacitatea de a protesta, deşi guvernul federal a aprobat-o, pe motiv că legea propusă ar fi necesară pentru ca manifestările să nu devină violente.

Proteste similare au avut loc la Berlin la începutul lunii august, care s-au încheiat cu ciocniri cu poliţişti şi sute de persoane reţinute.

În Franţa, Ministerul de Interne a declarat că aproximativ 160.000 de oameni au ieşit în stradă sâmbătă în al şaptelea weekend de proteste. Demonstranţii au susţinut că paşapoartele de imunitate care au fost recent aprobate de Parlamentul ţării îi restricţionează pe nedrept pe cei care nu sunt vaccinaţi.

„Vaccinul nu este soluţia”, a declarat pensionarul Helene Vierondeels într-un interviu acordat France24. „Ar trebui mai degrabă să oprim închiderea paturilor de spital şi să continuăm măsurile de blocaj”, a adăugat ea.

„Nu suntem şobolani de laborator”, a spus un băiat de 11 ani. „Trăim într-o ţară liberă, nu există cifre care să justifice vaccinările în masă”, a spus tatăl său.

Paşaportul de imunitate din Franţa, care include un cod QR, permite companiilor să îl scaneze pentru a stabili dacă o persoană a fost complet vaccinată sau dacă a avut recent un test negativ COVID-19. Regula se aplică intrării în restaurante, săli de sport şi teatre, precum şi călătoriilor pe distanţe lungi.

De asemenea, paşapoartele de imunitate au fost lansate în New York şi San Francisco. O serie de companii din New York, au intentat procese, săptămâna trecută, împotriva obligativităţii folosirii paşaportului de imunitate, susţinând că le va afecta profitul.

Unele state americane conduse de guverne locale republicane au adoptat legislaţie, în acest an, - sau au emis ordine - pentru a restricţiona utilizarea paşapoartelor de imunitate sau a unor sisteme similare.