Sute de mii de persoane protestează în toată Europa împotriva obligativităţii vaccinării [video]

Franţa, Italia, Grecia, Germaia şi Irlanda au înregistrat toate proteste împotriva măsurilor care fac vaccinarea obligatorie pentru a putea folosi spaţiile publice.
Sute de mii de francezi demonstrează şa Paris împotriva vaccinării
Sute de mii de francezi demonstrează şa Paris împotriva vaccinării (CLEMENT MAHOUDEAU/AFP VIA GETTY IMAGES)

Sute de mii de europeni au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa, Italia şi Grecia pentru a demonstra împotriva restricţiilor impuse din cauza pandemiei provocate de virusul Wuhan şi a politicilor obligatorii de vaccinare.

În Franţa, aproximativ 160.000 de manifestanţi şi-au exprimat furia faţă de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de guvernul de la Paris şi din alte oraşe importante.

Protestatarii sunt supăraţi din cauza unui proiect de lege care obligă francezii să aibă un permis care să arate dovada vaccinării sau un rezultat negativ al testului COVID pentru a intra în restaurante şi alte zone publice.

Legislaţia a fost adoptată vineri de camera inferioară a Parlamentului, dar este încă în dezbatere în Senat.

Protestatarii s-au ciocnit cu poliţiştii din capitala Franţei, forţele de ordine ripostând cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa mulţimea. Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a condamnat violenţa faţă de poliţie şi a declarat că nouă persoane au fost arestate.

Numărul declarat oficial al cazurilor de infecţie cu virusul Wuhan a crescut în Franţa în ultimele săptămâni, guvernul analizând noi politici pentru a preveni răspândirea infecţiei. Autorităţile au impus, recent, obligativitatea vaccinării pentru toţi lucrătorii din domeniul sănătăţii.

Noile măsuri adoptate de Guvernul Macron au generat numeroase manifestaţii, la Paris şi în alte localităţi, în ultimele săptămâni.

Italia

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă în toată Italia, de la principalul oraş Torino din nord până la Napoli, în sud.

Manifestanţii sunt, de asemenea, supăraţi din cauza impunerii unui certificat care atestă vaccinarea, dovada recuperării sau rezultatul unui test negativ - pentru a participa la viaţa publică. Protestatarii au scandat fraze precum "Libertate!" şi "Jos dictatura!"

Mii de oameni au ieşit în stradă la Roma împotriva certificatului, pe care oficialii europeni îl numesc "carte verde" sau "paşaport verde".

Acest certificat va fi obligatoriu începând cu 6 august. Italienii vor trebui să arate certificatul dacă vor să ia masa în interiorul restaurantelor, sau să intre în muzee, săli de sport şi alte locuri publice.

Premierul italian Mario Draghi a apărat impunerea, motivând cu răspândirea variantei Delta. "Varianta Delta este chiar mai ameninţătoare decât celelalte variante", a menţionat Draghi vineri. "Cartea Verde nu este arbitrară, ci o condiţie necesară pentru a nu închide economia. Fără vaccinare, totul va trebui să se închidă din nou", a adăugat politicianul italian.

Grecii protestează în centrul Atenei

În Grecia, aproximativ 4.000 de persoane au protestat în afara Parlamentului grec din centrul Atenei împotriva vaccinărilor obligatorii.

Săptămâna care a trecut a fost marcată de numeroase proteste generate de noile măsuri privitoare la paşaportul de imunitate.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva unora dintre protestatari. Un oficial grec a declarat, pentru agenţia de presă Reuters, că unii dintre manifestanţi au aruncat cu coctailuri Molotov.

Demonstraţii similare au avut loc anterior şi în alte ţări europene, cum ar fi Germania şi Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe