Sute de protestatari din Hong Kong umplu o sală de tribunal unde erau judecaţi colegi de protest

Ciocniri între manifestanţii pro-democraţie şi poliţie în Hong Kong, 24 august 2019
Ciocniri între manifestanţii pro-democraţie şi poliţie în Hong Kong, 24 august 2019 (May James / HKFP)

Marţi, o sală de judecată din Hong Kong a fost plină cu sute de susţinători a trei tineri protestatari acuzaţi de revolte şi agresarea poliţiştilor.

Mulţimea din sala de judecată a scandat „Lupta pentru libertate” şi „eliberaţi Hong Kong-ul”, iar mulţi dintre cei aşezaţi în galeria publică purtau măşti pe faţă, asemenea protestatarilor care zguduie oraşul în ultimile trei luni.

Publicaţia comunistă South China Morning Post a raportat că doi dintre inculpaţi au fost eliberaţi pe cauţiune, iar al treilea a fost reţinut pentru acuzaţii mai grave.

Potrivit postului South China Morning Post: Tribunalul a audiat cele trei cazuri generate de proteste la New Town Plaza din Sha Ţin pe 14 iulie, la Aeroportul Internaţional Hong Kong din Chek Lap Kok, pe 13 august şi North Point, duminica trecută, 15 septembrie. Doi tineri studenţi au fost eliberaţi pe cauţiune, cu condiţia să se supună interdicţiei de a nu se apropia de zonele unde au comis presupusele infracţiuni.

Yip Man-leong, un tehnician în vârstă de 23 de ani, acuzat că a provocat vătămări corporale grave unui ofiţer de poliţie pe aeroportul din Hong Kong luna trecută, a fost reţinut.

Chan Yi-chun, în vârstă de 19 ani, care a fost arestat duminică cu alţi 28 în North Point, a fost acuzat de agresarea poliţistului Ma Chi-shing şi deţinerea unei arme ofensive într-un loc public, respectiv un baston extensibil.

Elevul Lee Man-him, în vârstă de 16 ani, a fost acuzat că a luat parte la o adunare ilegală la New Town Plaza şi că l-a rănit pe ofiţerul Cheung Lik-hang cu intenţia de a-l răni grav.

Într-un alt dosar, menţionat de South China Morning Post, un şofer care lucrează pentru publicaţia RTHK a dat în judecată un comisar de poliţie pentru că a fost rănit de o grenadă cu gaze lacrimogene în iunie, în pofida faptului că purta o vestă reflectorizantă pentru a fi identificat ca membru al presei.

Autorităţile din Hong Kong au acuzat zeci de protestatari de revolte, majoritatea fiind eliberaţi pe cauţiune. Protestatarii sunt nemulţumiţi din cauza acestor acuzaţii, învinuiesc poliţia că a folosit forţa excesiv şi resping acuzaţiile de revoltă, spunând că sunt tactici de intimidare impuse de oficialii din Hong Kong şi superiorii acestora din China continentală.

Acuzaţiile de revoltă pot primi pedepse severe, de până la 10 ani de închisoare, spre deosebire de cele de participare la proteste ilegale.

Protestatarii din Hong Kong au înmânat o listă de cinci solicitări administraţiei oraşului. Acestea includ o anchetă independentă cu privire la utilizarea forţei de către poliţie, amnistia pentru protestatarii care au fost arestaţi şi oprirea eforturilor guvernului de a prezenta protestele drept revolte.

Potrivit Reuters, o altă luptă pentru Hong Kong începe miercuri în spaţiul corporatist, când utilizatorii de internet chinezi au cerut boicotarea băncii franceze BNP Paribas, deoarece un angajat neidentificat a postat pe Facebook mesaje care susţin mişcarea de protest şi solicită independenţa Hong Kong-ului.

Vineri, BNP şi-a cerut scuze pentru „infracţiunea cauzată de o postare pe reţelele de socializare exprimată pe conturile personale ale angajaţilor”, insistând că angajatul nu a vorbit în numele companiei şi că „au fost luate măsuri imediate”.

Acest lucru nu a fost suficient pentru trolii chinezi de pe reţelele de socializare, care au cerut un boicot care ar fi devastator pentru ambiţia BNP de a extinde operaţiunile în China.

Criticii companiei au examinat site-ul acesteia şi au găsit referiri la Hong Kong şi Taiwan care implicau că sunt ţări separate de China, lucru care în trecut a atras ameninţări de boicot şi măsuri punitive din partea guvernului chinez, în cazul altor companii occidentale.