Sute de zboruri întrerupte în Shanghai din cauza ”exerciţiilor militare”. Conspiraţiile abundă

China, aeroportul din Shanghai
China, aeroportul din Shanghai (ChinaFotoPress / Getty Images)

Sute de zboruri care treceau prin Shanghai au fost amânate sau anulate, luni, în timp ce autorităţile chineze au impus un control aerian strict - motivarea fiind "exerciţii militare". Incidentul reprezintă a doua închidere a traficului aerian deasupra metropolei din ultimele opt zile.

Se aşteaptă ca în săptămânile următoare să aibă loc şi alte asemenea întreruperi.

Restricţiile impuse brusc au atras frustrare cât şi zvonuri cu privire la cauza măsurilor. Duminică, doi bărbaţi au fost arestaţi pentru răspândirea zvonurilor cu privire la întârzierile şi anulările zvonurilor din 14 iulie, potrivit Cotidianului Tineretului din Beijing.

Bărbaţii au postat mesajele pe site-urile media de socializare sugerând că măsurile fac parte dintr-o măsură extremă a autorităţilor în încercarea de a prinde un oficial de nivel înalt care încerca să scape de o investigaţie de corupţie. Cel puţin 37 de alţi utilizatori ai internetului chinezi au primit avertizări privind ”fabricarea de zvonuri” din partea autorităţilor, potrivit ziarului chinez.

Autorităţile din aviaţie au anunţat numai că spaţul aerian este ocupat de ”alţi utilizatori”, cauzând restricţii severe de la ora 8 dimineaţa şi până la prânz şi de la ora 15 la ora 19, provocând schimburi de replici dure între pasageri şi personalul companiilor aeriene. Pe 14 iulie, autorităţile au limitat sever zborurile comerciale către şi din Shanghai între orele 10 şi 16.

Mai multe întârzieri şi anulări par să fie în plan. Contul oficial de Weibo a unui grup de însoţitori de zbor preciza, luni, că unor linii comerciale li s-a cerut să-şi micşoreze capacitatea de zbor cu 25% până la data de 15 august, în timp ce exerciţiile militare vor continua, afectând 12 aeroporturi incluzând Hongqiao şi Pudong în Shanghai cât şi alte oraşe în Nanjing, Hangzhou, Hefei, Jinan, Wuxi, Ningbo, Qingdao, Lianyungang, Zhenzhou şi Wuhan.