SVB Financial cere protecţie împotriva falimentului, în condiţiile în care turbulenţele bancare persistă

Sediul Silicon Valley Bank (SVB) din Santa Clara, California, 10 martie 2023
Sediul Silicon Valley Bank (SVB) din Santa Clara, California, 10 martie 2023 (Justin Sullivan/Getty Images *)

SVB Financial Group a anunţat vineri că a depus o cerere de reorganizare supravegheată de instanţă sub protecţia Capitolului 11 al Legii falimentului pentru a căuta cumpărători pentru activele sale, transmite Reuters. Anunţul vine la câteva zile după ce fosta sa unitate Silicon Valley Bank a fost preluată de autorităţile de reglementare americane.

Demersul de iniţiere a procedurii de faliment vine în contextul în care măsurile de urgenţă pentru consolidarea încrederii nu au reuşit până acum să risipească îngrijorările legate de o contagiune financiară.

Acţiunile marilor bănci au scăzut între 1,5% şi 3% la începutul tranzacţiilor.

Acţiunile financiare au pierdut din valoare miliarde de dolari de la prăbuşirea Silicon Valley Bank şi Signature Bank săptămâna trecută, în timp ce stresul de creditare s-a agravat pentru cele mai mari bănci de pe Wall Street.

"Este imposibil de ştiut dacă mai sunt şi alţii care urmează să cadă, dar cred că o bună parte din ştirile negative au fost publicate", a declarat Art Hogan, strateg şef de piaţă la B. Riley Wealth Management.

Autorităţile de reglementare californiene au închis vinerea trecută Silicon Valley Bank şi au numit Corporaţia Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC) în calitate de administrator judiciar, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai mare prăbuşire de la falimentul Washington Mutual în timpul crizei financiare din 2008.

SVB a fost forţată să vândă un portofoliu de titluri de trezorerie şi titluri garantate cu ipoteci către Goldman Sachs, cu o pierdere de 1,8 miliarde de dolari, după ce creşterea randamentelor a erodat valoarea.

Pentru a astupa această gaură, a încercat să strângă 2,25 miliarde de dolari în acţiuni ordinare şi acţiuni convertibile preferenţiale, dar clienţii speriaţi au retras depozitele, ceea ce a dus la ieşiri de 42 de miliarde de dolari într-o singură zi.

La începutul acestei săptămâni, compania a declarat că intenţionează să exploreze alternative strategice pentru activităţile sale, inclusiv pentru holding, SVB Capital şi SVB Securities.

Fondurile şi entităţile SVB Securities şi SVB Capital şi partenerul general al SVB nu sunt incluse în cererea de intrare în Capitolul 11, a declarat vineri compania, adăugând că plănuieşte să continue procesul de evaluare a alternativelor pentru aceste afaceri, precum şi pentru celelalte active şi investiţii ale sale.

Context

Reamintim că FDIC a preluat controlul asupra Silicon Valley Bank (SVB) pentru a-i proteja pe deponenţi de pierderea tuturor banilor, după ce aceasta a fost închisă de către Departamentul pentru Protecţie Financiară şi Inovare din California.

Autorităţile federale de reglementare bancară au preluat pe 10 martie custodia celei de-a 16-a bănci ca mărime din ţară, care era unul dintre principalii creditori pentru firmele şi start-up-urile americane din domeniul tehnologiei.

Prăbuşirea băncii californiene este cel mai mare faliment bancar de la Washington Mutual în 2008, în timpul ultimei crize bancare majore.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie