Svitolina cere interzicerea sportivilor ruşi şi bieloruşi la JO din 2024: Nu putem ignora atrocităţile din Ucraina

Elina Svitolina a câştigat turneul de la Toronto, Rogers Cup 2017
Elina Svitolina a câştigat turneul de la Toronto, Rogers Cup 2017 (Zairbek Mansurov / Epoch Times)

Jucătoarea ucraineană de tenis Elina Svitolina a cerut, miercuri, ca sportivii ruşi şi bieloruşi să fie excluşi de la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris din cauza invaziei Moscovei în ţara sa, la câteva ore după ce Letonia s-a alăturat ameninţărilor Kievului cu boicotarea, informează Reuters.

Ministrul ucrainean al Sporturilor a declarat marţi că ţara sa încearcă să obţină un sprijin internaţional larg pentru interzicerea sportivilor ruşi şi bieloruşi de la Jocurile Olimpice din 2024 din cauza războiului.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a oferit posibilitatea ca sportivii ruşi şi bieloruşi să concureze cu steag neutru la Paris.

Sportivii din Rusia şi Bielorusia, care au susţinut invazia preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina în urmă cu aproape un an, au fost în mare parte interzişi de atunci de la competiţiile internaţionale.

Moscova spune că îşi apără propria securitate şi neagă acuzaţiile de atrocităţi generalizate în Ucraina.

Comitetul Naţional Olimpic (CNO) al Letoniei a anunţat miercuri, într-o declaraţie, că participarea sportivilor ruşi şi bieloruşi la Jocurile Olimpice sub orice drapel este inacceptabilă atât timp cât războiul este în desfăşurare.

"Jocurile Olimpice sunt cel mai mare vis şi privilegiul suprem pentru sportivi. Ele sunt cea mai mare platformă pentru incluziune şi diversitate în sport, capturând atenţia lumii", a afirmat Svitolina într-o declaraţie pe Twitter.

"Având în vedere acest lucru, trebuie să rămânem la interzicerea sportivilor ruşi şi bieloruşi... că suntem uniţi în sancţiunile impuse împotriva Rusiei şi Bielorusiaului şi că există consecinţe pentru actele odioase ale guvernelor lor.

Vieţile lor nu pot continua ca şi cum ar fi normale, iar lumea şi nici poporul rus şi bielorus nu pot ignora atrocităţile pe care le comit în Ucraina", a mai spus tenismena ucraineană.

Svitolina, căsătorită cu colegul său de tenis Gael Monfils, a ajuns la cea mai bună clasare a carierei sale, numărul trei mondial, în 2017 şi nu a mai jucat de când a născut primul ei copil, anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport