Tailanda: Thaksin exilat cauta sa se intoarca in decembrie in Tailanda

"Camasile rosii" sprijinind candidatul partiului Puea Thai, sora fostului premier tailandez, Yingluck Shinawatra, care candideaza pentru postul de prim ministru, 13 iunie 2011, Bangkok
"Camasile rosii" sprijinind candidatul partiului Puea Thai, sora fostului premier tailandez, Yingluck Shinawatra, care candideaza pentru postul de prim ministru, 13 iunie 2011, Bangkok (CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP / Getty Images)

Thaksin Shinawatra, fostul prim ministru dat jos de la putere in Tailanda, sustine incercarea surorii sale de a elimina partidul conservator de la conducere din Tailanda in alegerile viitoare si este optimist despre rezultat - si o posibila intoarcere acasa.

Fostul magnat miliardar din domeniul telecomunicatiilor, care traieste in exil pentru a evita pedeapsa cu inchisoarea primita pentru mita, afirma ca spera sa se intoarca in Tailanda pana in decembrie, dar a recunoscut intr-un interviu cu Reuters ca va trebui sa negocieze cu inamicii lui puternici mai inainte.

Traind in Dubai si partial in Marea Britanie, de cand a plecat din Tailanda inaintea verdictului din 2008, dupa ce fusese ales de doua ori, Thaksin a declarat ca este in contact curent cu sora sa cea mai mica, Yingluck Shinawatra, in timp ce isi ingrijeste ceea ce a mai ramas in averea sa dintr-o vila din orasul cosmopolitan din desert.

Barbatul de 61 de ani, auto-denumit "premierul CEO", care a fost acuzat de totalitarism si populism in timpul celor cinci ani petrecuti ca prim ministru, pare sa fie mai reconciliant acum, cautand un dialog cu conducerea tailandeza si generalii care l-au rasturnat in lovitura de stat din 2006.

Partidul Puea Thai al lui Thaksin, care ani de-a randul a promovat o politica populista, indreptata spre castigarea voturilor paturii de jos a societatii Tailandeze, se opune Democratilor primului ministru Abhisit Vejjajiva in alegerile din 3 iulie, iar intrarea lui Yingluck in cursa pentru prim ministru a energizat sustinatorii de clasa muncitoare urbani si rurali ai lui Thaksin, care il vad ca un erou.

Recent Thaksin a schimbat placa, si dupa ce a sprijinit in 2009 demonstratiile Camasilor Rosii pe strazile Bangkok-ului, acum face apel la rivalii sai sa nu interfereze cu alegerile sau sa incerce sa influenteze formarea urmatorului guvern.

"Ei trebuie sa respecte decizia oamenilor, altfel nu are sens sa se faca alegeri", a declarat el.

Fostul politist si detinator de club de fotbal de Liga intai este increzator ca victoria va aseza drumul pentru o amnestie generala care i-ar permite intoarcerea fara sa ajunga la inchisoare.

Dar aceasta nu este singura schimbare recenta din politica lui Thaksin. El facut orice efort pentru a jura loialitate fata de Regele Tailandei, Bhumibol Adulyadej, care chiar daca este in spital de doi ani, inca mai detine multa influenta. Pe vremea cand era prim ministru insa, Thaksin a fost acuzat de republicanism, incercand chiar, cu ajutorul prietenilor sai sus-pusi in Beijing, sa organizeze un referendum pentru abolirea monarhiei. Miscarea este considerata de analisti motivul real al debarcarii lui Thaksin de catre armata, care in Tailanda se abtine din politica in mod traditional.

Ce nu a schimbat insa Thaksin este politica populista si promisiunile vagi, nefondate. Partidul pe care inca il conduce mai mult sau mai putin din umbra, Puea Thai, promite cresteri salariale si credit ieftin pentru populatie, iar liderul sau inca declara ca este nevoie de mai multa munca pentru a creste veniturile rurale si a accelera consumul domestic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe