Taiwanul arestează angajaţi BASF pentru vânzarea de secrete Chinei

Sediul gigantului BASF în Ludwigshafen, vestul Germaniei
Sediul gigantului BASF în Ludwigshafen, vestul Germaniei (Daniel Roland/AFP/Getty Images)

Autorităţile taiwaneze au anunţat luni că au arestat şase foşti şi actuali angajaţi ai gigantului german specializat în chimicale BASF pentru vânzarea de secrete comerciale către o companie chineză, potrivit Deutsche Welle.

Biroul pentru Investigaţii Criminale din Taiwan (CIB) a precizat că mai mulţi ingineri au fost implicaţi într-un plan de „scurgere de informaţii privind procese tehnologice şi de producţie cruciale ... pentru a obţine profituri ilegale”.

Inginerii au primit cel puţin 1,3 milioane de dolari (1,1 milioane de euro) din cele aproximativ 6 milioane de dolari oferite de compania chineză Jiangyin Jianghua Microelectronics Materials Co., a susţinut directorul CIB Lu Sung Hao.

Inginerii, inclusiv cel puţin un director important, sunt suspectaţi că au vândut către compania din Jiangsu informaţii cruciale pentru construirea unei centrale chimice în China.

BASF a precizat că doar unul dintre inginerii arestaţi în Taiwan mai era încă angajat al companiei şi că contractele lor au fost deocamdată suspendate.

„Am luat măsuri imediate pentru a susţine investigaţia condusă de oficialii agenţiilor locale de apărare a legii şi pentru a proteja informaţiile relevante”, a anunţat gigantul german BASF.

China se află sub observaţie sporită din cauza presupusului furt de proprietate intelectuală.

Preşedintele american Donald Trump a aplicat anul trecut taxe unor importuri din China în valoare de peste 250 miliarde de dolari, vizând oţel, bunuri de consum şi alte produse. Trump a precizat că unul dintre motivele pentru aplicarea taxelor este furtul de proprietate intelectuală practicat de China, despre care guvernul SUA a afirmat că provoacă pierderi anuale de aproximativ 600 miliarde de dolari.

În Germania, oficialii şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea. În noiembrie 2018, procurorii germani au anunţat că îl vor pune sub acuzaţie pe un fost angajat al producătorului de chimicale Lanxess din Köln pentru furt de secrete comerciale cu scopul de a crea un reactor identic în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe