Talibanii obţin controlul asupra părţii militare a aeroportului din Kabul

Mulţimi de afgani încercând să ajungă pe aeroportul din Kabul, august 2021
Mulţimi de afgani încercând să ajungă pe aeroportul din Kabul, august 2021 (Wakil KOHSAR AFP / Getty Images)

Având în vedere că termenul limită pentru retragerea americanilor din Afganistan se apropie - până la 31 august mai sunt patru zile, luptătorii talibani încep să preia controlul deplin al aeroportului, potrivit informaţiilor neconfirmate transmise de Times of India.

Există relatări că unităţile forţelor speciale talibane - „multe dintre ele folosind echipament militar american furat” - încearcă acum să securizeze controlul asupra aeroportului, în special după atacul de joi.

Mai mult, se pare că afganilor nu li se va mai permite să plece din ţară până pe 31 august. BBC a raportat că aceasta este „o veste devastatoare pentru cei care au primit deja aprobare pentru zborurile EVAC”.

În timp ce presa occidentală s-a străduit să confirme ştirile despre preluarea aeroportului de către talibani, un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că „luptătorii talibani victorioşi au intrat în interiorul aeroportului”.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat vineri că va face tot ce va putea pentru a ajuta orice persoană din Afganistan care este eligibilă pentru reinstalare în Marea Britanie: „vor exista şi oameni care nu au reuşit, oameni care s-ar putea califica (pentru relocare). Ceea ce le spun este că vom răsturna cerul şi pământul pentru a-i ajuta, vom face tot ce putem”, relatează Reuters.

El a adăugat că „dacă [talibanii] vor să angajeze negocieri cu Occidentul, dacă vor să aibă o relaţie cu noi, atunci trecerea sigură pentru acei (oameni) este absolut primordială”.

Conform New York Times, talibanii, care au promis reconciliere naţională, au continuat vânătoarea de oficiali care au servit în guvernul afgan susţinut de SUA.