Tamerlan Ţarnaev, printre cursanţii unor ateliere ale serviciilor secrete georgiene, cu sprijinul Jamestown

Tamerlan Ţarnaev, suspectat de comiterea atentatului de la maratonul din Boston.
Tamerlan Ţarnaev, suspectat de comiterea atentatului de la maratonul din Boston. (Glenn DePriest / Getty Images)

Tamerlan Ţarnaev, fratele mai mare suspectat de comiterea atentatului de la maratonul din Boston, s-a numărat printre cursanţii atelierelor de instrucţie ale serviciilor secrete din Georgia, organizate în colaborare cu SUA, scrie în ediţia sa de miercuri Izvestia, citând surse din cadrul serviciilor de informaţii de la Tbilisi.

Potrivit Izvestia, la un moment dat, acesta se alăturase 'Fundaţiei Caucaz' ('Kavkazski fond'), unde tinerii sunt instruiţi, între altele, şi să pregătească acte teroriste.

Documente ajunse în posesia cotidianului rus de la Departamentul de contrainformaţii al Ministerului georgian de Interne relevă că 'Fundaţia Caucaz' , care colaborează cu Fundaţia Jamestown (din a cărui consiliu de administraţie a făcut parte şi Zbigniew Brzezinski, fost consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Jimmy Carter), se ocupă de recrutarea de persoane din Caucazul de Nord.

În rapoartele sale prezentate ministrului de interne Irakli Garibaşvili, şeful Departamentului de contraspionaj al Ministerului de Interne georgian, Grigori Cianturia, susţinea că 'Fundaţia Caucaz' şi Jamestown au desfăşurat în vara anului 2012 o serie de ateliere de lucru şi conferinţe pentru tinerii din Caucaz, inclusiv din Caucazul rus. La aceste conferinţe a participat şi cecenul Tamerlan Ţarnaev, care s-a aflat în Rusia în perioada ianuarie-iulie 2012.

'Fundaţia Caucaz', conform colonelului Cianturia, a fost înfiinţată la 7 noiembrie 2008 imediat după conflictul ruso-georgian din Osetia de Sud, 'pentru a ţine sub control procesele ce au loc în regiunea Caucazului de Nord'.

În consecinţă, Departamentul de contrainformaţii al Ministerului georgian de Interne a lansat operaţiunea 'Darial' pentru monitorizarea activităţii acestei fundaţii, al cărei scop principal - potrivit documentelor citate de Izvestia - îl reprezintă recrutarea de tineri şi intelectuali din Caucazul de Nord pentru a spori instabilitatea şi atitudinile extremiste în regiunile din sudul Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe