Tânără iraniană, în moarte cerebrală după ce a fost bătută de "poliţia morală" din cauza regulilor privind Hijab-ul

Mahsa Amini, ajunsă în moarte cerebrală după ce a fost bătută de poliţia iraniană pentru că nu ar fi purtat odiosul hijab impus de lege
Mahsa Amini, ajunsă în moarte cerebrală după ce a fost bătută de poliţia iraniană pentru că nu ar fi purtat odiosul hijab impus de lege (Captură ecran)

O tânără femeie iraniană, în vârstă de numai 22 de ani, a murit după ce a intrat în comă la doar câteva ore după ce a fost bătută şi arestată de "poliţia morală" din Teheran pentru că nu a respectat regulile obligatorii ale ţării privind hijab-ul, informează Radio Europa Liberă.

Potrivit informaţiilor publicate pe reţelele de socializare, Mahsa Amini călătorise din provincia vestică iraniană Kurdistan la Teheran pentru a se întâlni cu rudele când a fost arestată pe 13 septembrie.

Martorii oculari au declarat jurnaliştilor că Amini ar fi fost bătută în interiorul dubei poliţiei morţii în timp ce era dusă la centrul de detenţie, dar era conştientă.

La câteva ore după arestare, familia ei a fost informată că Amini a fost spitalizată.

Centrul de presă al Departamentului de Poliţie din Teheran a negat afirmaţiile martorilor oculari privind bătaia aplicată lui Amini, spunând că aceasta ar fi fost transferată la unul dintre departamentele de poliţie din Teheran pentru "justificare şi educaţie" cu privire la hijab, când "a suferit brusc o problemă cardiacă".

Kiarash Amini, fratele lui Mahsa, a declarat într-un interviu acordat site-ului de ştiri Iranwire că medicii i-au spus că au diagnosticat-o pe Mahsa ca având fie un atac de cord, fie un accident vascular cerebral, "şi că, deşi inima ei încă bate, creierul ei nu mai este conştient".

În ultimele luni, activiştii iranieni pentru drepturile omului au îndemnat femeile să îşi dea jos vălul în mod public, gest pentru care ar risca să fie arestate pentru sfidarea codului vestimentar islamic, în condiţiile în care conducătorii ţării, de o linie dură, iau măsuri mai dure împotriva "comportamentului imoral".

Videoclipurile postate pe reţelele de socializare au arătat cazuri a ceea ce păreau a fi acţiuni dure din partea unităţilor de „poliţie pentru moralitate” împotriva femeilor care şi-au scos hijab-ul.

Autorităţile au lansat anchete în cazul morţii lui Mahsa Amini în urma unei cereri a preşedintelui Ebrahim Raisi, a relatat presa de stat. Poliţia a declarat că tinerei de 22 de ani i s-ar fi făcut rău în timp ce aştepta împreună cu alte femei reţinute la o secţie de „poliţie a moralităţii”.

De la transferul ei în vehicul şi, de asemenea, la locul secţiei, nu a existat nicio întâlnire fizică cu ea, s-a afirmat într-o declaraţie a poliţiei care respingea acuzaţiile de pe platformele de socializare potrivit cărora Amini a fost probabil bătută.

Mai multe personalităţi marcante din domeniul sportului şi al artelor au postat comentarii critice pe reţelele de socializare cu privire la moartea lui Amini, iar politicianul reformist deschis Mahmoud Sadeghi l-a invitat pe Twitter pe liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei să se pronunţe, aşa cum a denunţat uciderea lui George Floyd de către poliţia americană în 2020.

Postările de pe reţelele de socializare au inclus videoclipuri care arată protestatari care scandează "Moarte dictatorului (Khamenei)", în timp ce şoferii claxonau din maşini pentru a susţine protestele într-o piaţă din Teheran, în apropierea spitalului lui Amini, pe fondul unei prezenţe intense a poliţiei.

La fel ca în timpul protestelor anterioare, autorităţile par să fi restricţionat accesul la internet în capitala Teheran pentru a îngreuna posibilitatea protestatarilor de a posta videoclipuri pe reţelele de socializare.

Observatorul de blocare a internetului NetBlocks a informat pe Twitter că a existat "o întrerupere semnificativă a internetului" în Teheran, legând incidentul de proteste.

Trimisul special al SUA pentru Iran, Robert Malley, a declarat pe Twitter: "Moartea lui Mahsa Amini în urma rănilor suferite în arest pentru un hijab 'necorespunzător' este îngrozitoare ... Cei responsabili de moartea ei ar trebui să fie traşi la răspundere".

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a declarat pe Twitter: "... acuzaţiile de tortură şi alte rele tratamente în custodie, trebuie să fie investigate penal ... Toţi agenţii şi oficialii responsabili trebuie să răspundă în faţa justiţiei".

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, a declarat vineri, într-un tweet, că Casa Albă este profund îngrijorată de moartea lui Amini.

"Amini ar fi fost bătută în custodie de către poliţia iraniană a moralităţii. Moartea ei este de neiertat. Vom continua să îi tragem la răspundere pe oficialii iranieni pentru astfel de încălcări ale drepturilor omului", a scris Sullivan pe Twitter.

Context

În conformitate cu legea sharia (islamică) din Iran, impusă după revoluţia din 1979, femeile şi fetele iraniene cu vârsta de peste 9 ani sunt obligate să îşi acopere părul şi să poarte haine lungi şi largi pentru a-şi ascunde silueta. Cele care le încalcă riscă mustrări publice, amenzi sau arestări.

La zeci de ani de la revoluţie, conducătorii clerici încă se străduiesc să aplice legea, multe femei de toate vârstele şi din toate mediile purtând haine mulate, lungi până la coapse şi eşarfe viu colorate împinse la spate pentru a expune mult păr.

Autorităţile iraniene iau din ce în ce mai multe măsuri drastice împotriva femeilor considerate că încalcă purtarea hijabului care este obligatoriu în public în Iran. În ultimele săptămâni, femeilor considerate că nu se conformează li s-a interzis să intre în birourile guvernamentale, în bănci sau să călătorească în mijloacele de transport în comun.

Celebrele "Patrule de orientare", sau "poliţia moralităţii", au devenit din ce în ce mai active şi mai violente. Pe reţelele de socializare au apărut videoclipuri în care apar ofiţeri care reţin femei pe stradă şi le forţează să urce în dube, luându-le cu forţa.

Puran Nazimi, un activist pentru drepturile omului, a provocat autorităţile iraniene să facă publice înregistrările camerelor de supraveghere pentru a dovedi că nu au bătut-o pe Amini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe