Tăriceanu, încrezător că parlamentarii vor vota în favoarea reducerii CAS

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri că legea privind reducerea CAS ar putea fi readoptată "cu o majoritate covârşitoare", în sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare.

"Parlamentul, la iniţiativa Guvernului, a adoptat legea prin care CAS urmează să se reducă cu 5 procente. Preşedintele a returnat-o constituţional, prevalându-se de motive de oportunitate. Există toate premisele ca această lege să fie readoptată fără modificări de Parlament cu o majoritate covârşitoare în cadrul sesiunii extraordinare de săptămâna viitoare", a declarat Tăriceanu, potrivit unui comunicat transmis vineri de Partidul Liberal Reformator, citat de Mediafax.

Declaraţiile lui Tăriceanu vin la o zi după ce preşedintele Băsescu a criticat insistenţa premierului Ponta şi a ACL de a adopta legea privind reducerea CAS, în condiţiile în care, potrivit Eurostat, economia României a intrat în recesiune tehnică, ultima rectificare bugetară a fost negativă, iar reducerea CAS-ului nu este sustenabilă în prezent.

Comentând declaraţiile lui Băsescu, Tăriceanu, preşedinte al PLR, partid înfiinţat după ce fostul premier a eşuat în demersul de a prelua PNL-ul, l-a acuzat pe Băsescu că este ipocrit.

"Trebuie să împrospătez memoria publică pentru ca oamenii să înţeleagă ipocrizia din declaraţia domnului preşedinte şi faptul că nu reducerea CAS a fost motivul intervenţiei sale, ci implicarea sa neconstituţională, aşa cum procedează de ani de zile, în campania electorală", a susţinut Tăriceanu, acuzându-l pe Băsescu că "se preface că îi pasă de echilibrul bugetar."

Reamintim că, joi, şeful statului i-a atacat dur într-o conferinţă de presă pe cei ce susţin reducerea CAS.

"Astăzi s-a lansat corul mincinoşilor, al incompetenţilor, când premierul şi începând de azi cu toată forţa şi noii lor aliaţi în dezechilibrarea economică a ţării, Alianţa Creştin Liberală, formată din PNL şi PDL, cer convocarea Parlamentului pentru reducerea CAS", a declarat Băsescu, adăugând că reducerea CAS-ului nu este posibilă în actualul context economic.

"Rectificarea bugetară făcută de Ponta este un negativă, chiar dacă PR-ul său a pretins că este pozitivă", a mai declarat Băsescu, explicând că rectificarea nu putea fi pozitivă în condiţiile în care veniturile din impozitul pe salarii s-au realizat în proporţie de 94,6%, ceea ce înseamnă minus la bugetul la stat de 426 de milioane de lei, veniturile din TVA s-au realizat în proporţie de 94,3%, ceea ce înseamnă o neîncasare la buget de 1,49 miliarde lei, veniturile din accize s-au realizat în proporţie de 97,4%, aceasta însemnând o neîncasare de 301 mil. lei, iar contribuţiile sociale, de unde se plătesc şi pensiile, care şi aşa au buget deficitar cu 12,5 mld. lei, s-au realizat în proporţie de 98,3%, ceea ce înseamnă 478 mil. lei neîncasaţi faţă de planificat.

Reducerea CAS-ului este susţinută atât de PSD cât şi de PDL şi PNL. De altfel, joi, liberalul Ludovic Orban anunţa că parlamentarii ACL împreună cu parlamentari din alte formaţiuni politice şi cu parlamentari independenţi au depus semnăturile necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului şi a Camerei Deputaţilor, în vederea adoptării legii CAS.

Sesiunea extraordinară a Senatului, condus de Tăriceanu, pus în funcţie de Victor Ponta şi de PSD, se va desfăşura luni, 18 august, iar sesiunea extraordinară a Camerei se va desfăşura marţi, 19 august.