Tăriceanu iniţiază procedura de suspendare şi demitere a preşedintelui. Replica lui Băsescu

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu, aflat la final de mandat, riscă o a treia suspendare din funcţie. Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunţat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, că, în urma unor "dezbateri şi consultări în exclusivitate cu colegii liberali din PLR", s-a luat decizia de a se iniţia procedura de suspendare şi demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Fostul premier a stabilit şi un calendar pentru demersul său - suspendarea se va face în preajma datei de 23 septembrie, iar referendum de demitere la 2 noiembrie, ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale, cu o lună înainte ca Traian Băsescu să-şi încheie mandatul.

"Având ca bază probatorie nenumăratele încălcări ale prevederilor constituţionale puse în operă de Preşedintele României în anii 2013 şi 2014, propun iniţierea procedurii constituţionale de suspendare şi demitere a Preşedintelui României, având următorul calendar: suspendarea de către Parlament a Preşedintelui României în preajma datei de 23 septembrie şi organizarea Referendumului de demitere a Preşedintelui României pe data de 2 noiembrie, aceeaşi zi în care se organizează primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Coincidenţa datei primului tur al alegerilor prezidenţiale cu Referendumul de demitere al Preşedintelui României va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50% 1", scrie Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Această iniţiativă vine ca urmare a unor "evenimente politice recente şi de notorietate", care s-ar fi constituit în "avertismente oficiale fără echivoc la adresa comportamentului anti-constituţional al Preşedintelui României", susţine acesta.

Preşedintele PLR, un apropiat al premierului Victor Ponta, a prezentat şi rechizitoriu la adresa lui Traian Băsescu - declaraţia adoptată de Parlament prin care se cere demisia preşedintelui ca urmare a implicării fratelui său, Mircea Băsescu, în scandalul Bercea Mondialu, întâlnirea de la Cotroceni a preşedintelui cu delegaţia PMP, precum şi declaraţiile făcute ulterior de Băsescu la un post de televiziune, precum şi presupusa încercare a şefului statului de a schimba desemnarea Corinei Creţu pe postul de comisar european cu Dacian Cioloş.

"Aceste avertismente oficiale au fost ignorate în aceste zile de o manieră publică şi sfidătoare de Preşedintele României. Intervenţia directă şi instituţională a domnului Traian Băsescu la Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în problema portofoliului şi candidatului României la funcţia de comisar european şi în scopul susţinerii pe această temă a poziţiei preşedinţilor de partid, Vasile Blaga şi Klaus Iohannis, reprezintă o nouă escaladare a practicilor prezidenţiale neconstituţionale şi o dublă încălcare a Constituţiei de către Preşedintele României", mai susţine Tăriceanu.

Tăriceanu dă asigurări că nu vrea să ocupe rolul de preşedintele interimar al ţării după suspendarea lui Traian Băsescu, menţionând că îi va ceda poziţia lui preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. În zilele următoare, Tăriceanu a anunţat că va publica "Cererea de suspendare", prin intermediul căreia îi va invita pe parlamentari să se alăture demersului.

Pentru a fi iniţiată procedura de suspendare este necesară o propunere din partea a cel puţin o treime dintre parlamentari. Dacă aceasta este aprobată, în termen de 30 de zile se poate organiza un referendum pentru demiterea preşedintelui. Mai este necesar şi un aviz din partea Curţii Constituţionale, neexistând nicio constrângere de timp prevăzută de lege pentru eliberarea acestuia. Pentru demiterea preşedintelui ar fi necesare 50% plus 1 din voturile românilor potrivit legii referendumului care este în vigoare.

Replica lui Traian Băsescu

Întrebat vineri dacă îi este teamă de noua suspendare care îl vizează, şeful statului a replicat că, dacă acest lucru se întâmplă, va intra în campanie electorală. "Intru în campanie şi nu o să le fie bine, să ştiţi că în campanie am capacitate uriaşă de revitalizare", a declarat Traian Băsescu, citat de B1.ro.

Miza electorală a demersului

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a vorbit despre mizele electorale ale posibilei suspendări a lui Traian Băsescu:

"Parlamentul ar putea sa îl suspende pe preşedintele în funcţie şi să stabilească referendumul de demitere chiar în ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale. Astfel, campania electorală se va transforma într-un vot pro sau anti-Traian Băsescu. Cum Elena Udrea se va revendica drept singurul candidat susţinut de preşedintele Traian Băsescu, atunci vom avea următoarea polarizare: anti-Băsescu-Ponta, pro-Băsescu-Udrea.

Să presupunem că votul la referendum va fi: 60% Da, 40% Nu. Dacă Elena Udrea reuşeşte să ia jumătate din cei 40%, prin polarizare, atunci va intra în al doilea tur de scrutin cu Ponta. În al doilea tur, chiar dacă Ponta câştigă, Elena Udrea poate lua 35% din voturi (să zicem 3,5 milioane), ceea ce nu e puţin lucru. Dacă electoratul celorlalţi candidaţi anti-PSD se va mobiliza împotriva lui Ponta, atunci Elena Udrea poate câştiga.

În ce priveşte rezultatul referendumului:

- dacă nu se întruneşte cvorumul (50% 1) atunci preşedintele rămâne în funcţie până pe 21 decembrie, şi asta ar putea să-i afecteze şansele lui Ponta în al doilea tur de scrutin.

- dacă se întruneşte cvorumul, atunci preşedintele este demis şi pierde 4 săptămâni din mandat, iar asta îi poate mări şansele lui Ponta în turul al doilea.

Interesant de văzut cum s-ar raporta ceilalţi contracandidaţi la această strategie."

Organizarea referendumului - câteva milioane de euro luate din buzunarele românilor

"În opinia mea, este complet fantezistă o asemenea idee. Dincolo de argumentul de timp, am să dau altul — argumentul financiar. Înseamnă să faci din nou un referendum şi pe noi ne aşteaptă alegerile prezidenţiale, care sunt oricum costisitoare, ca orice rundă de alegeri într-o democraţie. Să mai aduci un referendum în situaţia asta mi se pare cam mult, înseamnă câteva milioane de euro luate din buzunarele românilor", a declarat sâmbătă fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit Agerpres.

MRU a susţinut că, dintr-o perspectivă politică, este de înţeles demersul lui Călin Popescu Tăriceanu, care caută să "facă un pic de zgomot pentru a atrage atenţia asupra sa".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne