Tăriceanu şi Nicolai critică protestele magistraţilor: Ce urmează, războiul?

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Călin Popescu Tăriceanu / Facebook)

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi colega sa de partid, Norica Nicolai critică protestele magistraţilor nemulţumiţi de modificarea prin OUG a legilor Justiţiei. Astfel, potrivit lui Tăriceanu unii magistraţi au de fapt agendă politică. Norica Nicolai a avut şi ea un discurs asemănător, mergând până la a susţine că procurorii şi judecătorii care îşi vor suspenda activitatea fac ceea ce se cheamă "negare de dreptate."

"Sunt câteva măsuri în ordonanţă care pe unii dintre magistraţi îi nemulţumesc. Să vedem de ce-i nemulţumesc. E foarte interesant de văzut. A existat o practică extinsă a delegării procurorilor în funcţiile de conducere. (...) Pe unii dintre ei i-au făcut şi vulnerabili, şi dependenţi de acele posturi. Este motivul pentru care întâlnim atâtea abuzuri grave comise de procurori care nu aveau pregătirea necesară, dar probabil aveau mult drag de a-şi menţine posturile şi probabil alţii îi foloseau ca unelte în ceea ce s-a numit justiţia prin binomul SRI-DNA. Eu cred că trebuie să intrăm în normalitate şi iată unul dintre exemplele care dovedesc că ordonanţa face ordine în această privinţă şi cred că e foarte bine", a declarat Tăriceanu, potrivit Digi24.ro.

Şi, în timp ce magistraţii se plâng că nu au fost consultaţi înainte de adoptarea ordonanţei ba chiar acuză o "ură viscerală" împotriva corpului magistraţilor, Tăriceanu a declarat că, dacă sunt alte chestiuni controversate, magistraţii pot să discute cu ministrul Justiţiei.

"Dacă nu mai e calea dialogului, ce urmează, războiul? Ar trebui să se gândească că aceasta este singura cale de rezolvare a problemelor. Trebuie să discute în primul cu CSM, cu ministrul", a subliniat liderul ALDE.

Preşedintele Senatului a mai susţinut că "sunt anumiţi magistraţi foarte vocali care de fapt au o altă agendă politică" şi a ţinut să le transmită judecătorilor şi procurorilor care critică modificările legislative că legile le face Parlamentul.

La rândul ei, Norica Nicolai a ţinut să precizeze că toţi cei care activează în mult criticata Secţie de anchetare a magistraţilor au participat la un concurs, ceea ce îi face de încredere. Cât despre faptul că un tribunal şi cinci parchete au anunţat deja suspendarea activităţii, europarlamentarul a găsit de cuviinţă să aducă critici acide.

"Recomandările Comisiei de la Veneţia vorbesc despre dreptul la grevă al magistraţilor, pentru că a spune că refuzi să intri în cauze în instanţele de judecată asta e o chestiune care se numeşte în drept negare de dreptate. Nu poţi să renunţi părţilor, nu ai un contencios cu Guvernul. Tu, ca magistrat, trebuie să judeci nişte părţi. (...) Deja am ajuns prea departe. Dacă o parte din oamenii din puterea judecătorească încearcă să se comporte ca oamenii politici sau ca nişte sindicate, eu cred că de la corpul magistraţilor societatea românească are alte aşteptări. Au organizaţii profesionale, există CSM", a declarat eurodeputatul ALDE.

Reamintim că un tribunal şi patru parchete au anunţat suspendarea activităţii în urma adoptării ordonanţei pe legile Justiţiei. Totodată, magistraţii au protestat în faţa instanţelor în Braşov, Cluj şi Oradea iar astăzi se anunţă protest şi în Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne