Tăriceanu vede "foarte multe elemente" care ar fi "dovezi clare de fraudare" a alegerilor

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

La propunerea liderului ALDE Călin Popescu Tăriceanu, Birourile Permanente reunite au decis, luni, să aducă în atenţia plenului înfiinţarea unei comisii de anchetă pe tema aşa-ziselor fraude de la alegerile europarlamentare din 26 mai.

"Am făcut propunerea după o discuţie cu liderii grupurilor parlamentare PSD-ALDE, de constituire a unei comisii speciale comune de anchetă Cameră - Senat, pentru a analiza aceste acuzaţii care au apărut de fraudă la alegerile pentru Parlamentul European de pe 26 mai. În spaţiul public, în ultima perioadă, foarte multe elemente care par să se constituie în dovezi clare de fraudare sau de nereguli în procesul electoral au apărut, au fost discutate şi vom demara procedura pentru constituirea acestei comisii speciale comune, care va trebui să discute cu Autoritatea Electorală Permanentă, în primul rând, cu Biroul Electoral Central, pentru a vedea dacă aceste elemente sunt reale şi acuzaţiile se dovedesc reale, se justifică sau nu", a declarat Tăriceanu.

Înainte ca operaţiunea să fie demarată oficial în circuitul legislativ, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că s-a luat o astfel de decizie în şedinţa coaliţiei.

"Prima temă a fost referitoare la înfiinţarea unei comisii pentru fraudele de la alegerile europarlamentare din data de 26 mai. Am văzut că au apărut foarte multe sesizări în spaţiul public şi considerăm că este necesară o comisie la nivel de Parlament care să analizeze aceste sesizări, pentru că avem o datorie faţă de populaţie pentru aflarea adevărului", a declarat Viorica Dăncilă.

Reamintim că, recent, purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a anunţat, la Antena 3, că ar putea fi înfiinţată o comisie specială de anchetă în Parlament privind votul de la alegerile europarlamentare.

"Nu ne dorim să avem un vot în Diaspora cum am avut în 2009, un vot la trei secunde cum am avut, de pildă, la Ambasada de la Paris, un vot aproape de necontrolat sau un vot ca la Bruxelles. Vreau să vă spun că urmărim şi noi cu foarte mare atenţie tot ce a apărut în spaţiul public în ultimele zile legat de o posibilă fraudare a alegerilor din 26 mai. Am discutat, şi probabil că vom avea ca temă în cadrul unei şedinţe de coaliţie, şi ideea aceasta a înfiinţării unei comisii parlamentare de anchetă pentru votul din 26 mai. Pentru ca, la urma urmei, cred că este necesar ca toată lumea să ştie că lucrurile au decurs corect sau dacă au existat probleme, aceste probleme să poată fi evidenţiate", a afirmat Mihai Fifor.

Atât fostul ministru al Muncii Olguţa Vasilescu, cât şi social-democraţii Codrin Ştefănescu şi Şerban Nicoale au acuzat fraude masive la europarlamentare, alegeri la care PSD a obţinut un rezultat dezastruos.

Merită menţionat că de organizarea alegerilor s-a ocupat tocmai Guvernul PSD-ALDE.

Ulterior, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Florin Mituleţu-Buică, a transmis că situaţia semnalată în spaţiul public din direcţia PSD nu este fundamentată.

"AEP, inclusiv ca membru în BEC, prin preşedinte şi doi vicepreşedinţi, a constatat că la aceste alegeri europarlamentare şi referendum nu au fost constatate decât erori de completare a proceselor verbale, şi nu modificarea datelor cu privire la validarea alegerilor, adică a voturilor valabil exprimate", a declarat Mituleţu-Buică, citat de digi24.ro.

Preşedintele AEP a explicat că procesele verbale apărute în spaţiul public aveau doar câteva corecturi generate de greşeli comise la completarea lor, prin mutarea unor cifre, şi a precizat că la nivelul BEC nu au existat probleme legate de votul multiplu.

"Două procese verbale, care au fost în spaţiul public, le-am văzut. La unul era vorba de prezenţa la vot şi voturi valabil exprimate - 1.676 şi 5.300 reprezenta numărul buletinelor de vot neutilizate (...) Au fost decizii în sensul în care s-au dat răspunsuri către birourile electorale - să se facă corecţiile în procesele verbale. Corecţiile din procesele verbale nu influenţează voturile valabil exprimate", a explicat Mituleţu-Buică.